Budapest — Ismét bíróság elé állt Sz. Péter, akit édesapja, a színész Szilágyi István meggyil­kolásával vádolnak. Az ország Lópici Gáspárját a vádhatóság szerint a fia még 2020 májusában otthonukban, brutális módon, különös kegyetlenséggel agyonverte egy kalapáccsal.

Péter higgadtan hallgatta a részleteket, ahogyan édesapja halálát felidézték, egy pillanatra sem tűnt úgy, mintha lelkileg megviselné az, amit hall. Bár a nyomozók és a tanúk egybehangzóan állítják, ő végzett a színésszel, a vádlott tagadja, hogy megölte volna az apját. Szerinte más volt a gyilkos.

(A legfrissebb hírek itt)

A legutóbbi tárgyalási napon két tanút hallgatott ki a bíróság, mindketten elmondták, a színész özvegye, a tavaly elhunyt Humenyánszky Jolán többször is azt mondta, hogy fia, Péter kalapáccsal verte agyon a férjét. Ez a végzetes napon is így hangzott el, amikor kétségbeesve, könyörögve rohant át a közeli kisboltba, hogy segítséget kérjen.

A gyanúsított, Szilágyi István fia /Fotó: Grnák László

A gyanúsított, Szilágyi István fia /Fotó: Grnák László

– A szomszédban dolgoztam, aznap reggel átjött a Jolánka néni és segítséget kért, azt monda a bolt vevőinek: Péter veri az apját egy kalapáccsal – vallotta a kisbolt egyik dolgozója. – Ott voltak vásárlók, hívták a rendőrséget és a mentőket, ennyit tudok.

Péter nem érti, édesanyja miért mondta ezt, hiszen szerinte egy idegen személy tartózkodott otthonukban, s ő végzett az édesapjával.

– Amikor apám rám támadt és birkóztunk, nem tudtam megszabadulni tőle. Tényleg felvettem egy tárgyat, ami a kezem ügyébe került, de a kalapács kiesett a kezemből, már nem volt nálam. Ezt láthatta az anyám, de más nem történt – vallotta Péter.

Péter a tárgyalás során nem először állít mást, mint amit édesanyja a nyomozás során tett vallomásában mondott. A szobrászművész tavaly februárban hunyt el, így csak a rendőrségen tett nyilatkozatát olvashatják fel. Legutóbb ez meg is történt, ám Péter azt állította, anyja nem mondott igazat, hiszen nem ő támadt az édesapjára, és sosem bántotta szüleit.

– Egyszer láttam a művész úron és a feleségén is, az arcukon sérülések voltak, azt mondták, hogy elestek. Szóvá is tettem, meglepő, hogy mind a ketten egyszerre esnek el. A vádlott és a művész úr is szóvá tette, hogy ezt miért nem lehet elhinni? Látszott a sérüléseken, hogy ezek nem eséstől keletkeztek, a szem alatt friss kék-zöld foltok voltak – vallotta a bíróságon a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, Baricz Dezső, aki a házaspárt segítette az utolsó hónapokban.

– Jolika néni később, a tragédia után azt mondta, hogy Péter az édesapját kalapáccsal agyonverte, sőt azt is bevallotta, azok a foltok, amelyek korábban voltak rajtuk, nem az esés miatt, hanem azért voltak rajtuk, mert a fiuk megverte őket. Azt is mondta, hogy féltek Pétertől – tette hozzá.

Úgy tűnik, hiába minden próbálkozás, Péter nem tudja „lemosni magáról”, hogy bántotta a szüleit, és azt sem, hogy ő ölte meg édesapját. A tárgyaláson kihallgatták dr. Bárány Gusztáv genetikai szakértőt is, aki a gyilkos fegyvert vizsgálta ki. Megállapította, hogy azon két DNS-t lehetett beazonosítani, az egyik a színészé, a másik pedig a fiáé.

Péter hiába próbálja kétségbe vonni elhunyt édesanyja szavait, de Jolika néni koronatanúnak számított, hiszen mindent látott, ráadásul a vádlott egyetlen más állítása sem nyert eddig bizonyosságot. A tárgyalás március 16-án folytatódik, hamarosan pedig döntés is születhet az ügyben. Amennyiben bűnösnek ta­lálják, Pétert akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.