Szívélyes légkörben zajlott Varsóban Novák Katalin és Duda lengyel elnök találkozója. “Nem hagyjuk, hogy bárki éket verjen közénk” – jelentette ki Novák Katalin, aki a Belvedere-palotában is elítélte a putyini orosz agressziót. A magyar és a lengyel elnök közösen felszólította  az Európai Bizottságot: a helyreállítási alapból  “jogosan járó” összegeket minél hamarabb megkaphassa mind Lengyelország, mind Magyarország.

Nagy öröm, hogy Lengyelországban, Varsóban fogadhatta Novák Katalin “köztársasági elnök asszonyt röviddel a beiktatása után”, “Áder Jánossal jó barátságban van, amióta elnök”. Az pedig, hogy Novák Katalin első külföldi útja Lengyelországba, Varsóba vezetett, “különösen örömteli”. Ez azt jelenti, “hogy a lengyel-magyar barátság továbbra is tartós marad, a köztársasági elnök asszony részéről megvan ez a szándék” – mondta Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban a Belvedere-palotában tett sajtónyilatkozatában, azt követően, hogy Novák Katalin köztársasági elnökkel megbeszélést folytatott, és aztán közösen sajtónyilatkozatot tettek.

hirdetés

Novák Katalinnak, amióta a Sándor-palotába költözött, ez az első hivatalos útja. A köztársasági elnök piros ruhában utazott Varsóba, fehér gyöngysorral – láthatóan gesztust téve ezzel vendéglátója felé, szimbolizálva a lengyel zászló fehér-piros színeit.

Novák Katalin már szombaton a Kossuth térről, a beiktatási ünnepségéről üzent Duda elnöknek, azt mondta: “Elnök úr, kedves Andrzej, örülök, hogy barátokhoz illő módon tudunk beszélni egymással”. Emellett Novák Katalin 10 pontot is meghirdetett a Kossuth téren,  határozottan elítélte a putyini agressziót, de követelte a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését is.

Most, Novák Katalin mellett állva Andrzej Duda kijelentette: hasonló nézeteket és értékeket vallanak Novák Katalinnal és “a hazáért való szolgálatot is hasonlóan szeretnék végezni”. Ami az alapvető értékeket illeti, nem hiszem, hogy bármilyen nézeteltérés is lenne köztünk ‒ jelentette ki a lengyel elnök, hozzátéve: nagy valószínűséggel országaikban hasonló politikát folytatnak, hasonló hangnemet képviselnek, “ezért könnyű a köztársasági elnök asszonnyal beszélni”. A találkozó ezért hosszabbra is nyúlt – jegyezte meg a lengyel elnök.

” />

A találkozót a napi politikai események megvitatásának szentelték,  “nehéz fajsúlyú” kérdésekről beszéltek, arról, “hogy Oroszország agresszívan lerohanta Ukrajnát”.

Andrzej Duda azt mondta: a találkozón világossá vált a számára, hogy Lengyelország helyzete egyszerűbb, mint Magyarországé. “Magyarország és Oroszország viszonya és kapcsolatrendszere sokkal összetettebb, jobban össze van fonódva gazdasági szempontból” – jelentette ki, Lengyelország a diverzifikációs folyamatokat lényegesen korábban elkezdte a kőolaj, a földgáz és az elektromos energia területén. Duda megemlítette, hogy  Lech Kaczynski elnök kezdeményezésére indult el a gázkikötő építése, és amikor az egyesült jobboldal hatalomra került, azonnal döntést hozott arról, hogy norvég gázt hoznak be Lengyelországba. Ennek “a kemény kihatását” pont most észlelheti mindenki, amikor Oroszország az egyik napról a másikra elzárta a csővezetéket, de alternatív forrásokból megoldották a helyzetet ‒ mondta a lengyel elnök.

“Sajnos Magyarországnak nincs ilyen kényelmes, komfortos helyzete, hiszen nem tudták diverzifikálni az energiabeszerzést” – jegyezte meg.

A lengyel elnök azt mondta, beszéltek Novák Katalinnal az EU-s szankciócsomagról is, ami az olajembargót is célozza. “Az elnök asszony megértést tanúsított“ – jelentette ki a lengyel.

“Senkinek ne legyen kétsége, hogy az orosz agressziót meg kell állítani. Mindenáron meg kell szakítani, de a lehetőségekhez mérten békés eszközökkel. Ilyen eszköz az Oroszország elleni szankció” ‒ mondta Duda. Annak a reményének is hangot adott, hogy sikerül a magyar vezetéssel tárgyalásokat folytatni és olyan formába önteni a hatodik szankcióit, hogy az elfogadható legyen minden EU-tagország, mindenki számára.

Viszont mint mondta, arra is oda kell figyelni, hogy Magyarország számára nagyon nehéz lesz a diverzifikációt végrehajtani, ami rengeteg pénzbe kerül, „erre lehetne használni az uniós pénzeket, amiket sajnos nemcsak Magyarországgal szemben, hanem Lengyelországgal szemben is visszatartanak” ‒ jelentette ki. Nyíltan meg kell mondani, hogy Magyarország energetikai biztonsága egyben az egész unió energetikai biztonsága is ‒ fogalmazott Andrzej Duda hozzátéve a sajtónyilatkozatában.

Duda: Felhívást intézünk a Bizottság felé

A lengyel elnök bejelentette: felhívást intéz az Európai Bizottság felé, hogy bírálja felül a politikáját. A humanitárius segítségnyújtás kapcsán azt mondta: Lengyelországban jelenleg kétmillió ukrán él, az országon hárommillióan utaztak keresztül. Magyarországon pedig közel 700 ezer az ukrán menekült. Egyik ország sem kap azonban anyagi eszközöket arra, hogy a menekültekkel szembeni kellő politikát folytassák. Sőt, mint mondta, az a véleménye, hogy “ez a típusú politika eleve aláássa az unió hitelességét”.

Gyümölcsöző együttműködés

Végül  nyilatkozatában biztosította az ukrán menekülteket, akik Lengyelországban tartózkodnak, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megkapják a kellő támogatást attól függetlenül, hogy Lengyelország nem kap erre uniós pénzt.

A lengyel elnök végül azt mondta: Novák Katalinnal beszéltek a NATO együttműködésről, a “három tenger“ kezdeményezésről – Rigában lesz a legközelebbi összejövetelük – de beszéltek a V4-ekről, az ukránok közös megsegítéséről is. Kiemelte, “meg van győződve arról, hogy mindezeken a területeken nagyon jó és gyümölcsöző lesz az együttműködésük”.

Végül Andrzej Duda még egyszer nagy szeretettel köszöntötte Novák Katalint Varsóban és kifejezte örömét, hogy az első hivatalos útját Lengyelországba tette. Mint mondta ugyanazt a generációt képviselik, bár mint megjegyezte Novák Katalin lényegesen fiatalabb nála.

Novák Katalin: “Szeretettel a szívemben érkeztem…”

”Szeretettel a szívemben érkeztem Varsóba” ‒ mondta Novák Katalin, aki a sajtónyilatkozatát lengyel köszöntéssel kezdte. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy “nemcsak diplomáciai jelentőségének érzi, hogy az első útja Varsóba vezetett, ez következik az ezeréves barátságból “és hogy a magyarok és a lengyelek értékekben olyan közel érzik magukat egymáshoz”.

A köztársasági elnök örömét fejezte ki, hogy Duda elnök “kerek születésnapja után egy nappal“, rögtön tudtak találkozni Varsóban és hogy „ilyen szívélyesen fogadott engem”.

Novák Katalin a sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: mind a ketten hasonló alapokon állnak, “mindkettőnk számára hasonlóan fontos a kereszténységünk, a hitünk és a hagyományos család intézményének a védelme. Hogyha most békeidő lenne, azzal folytatnám, ami a jövőnk szempontjából a legfontosabb, hogyan tudjuk támogatni a fiatalokat abban, hogy családokat alapítsanak és gyermekeket vállaljanak” ‒ jelentette ki.

” />

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

83. napja dúl a háború…

„De nem békeidőket élünk, hiszen háború van. Háború van itt a közös szomszédunkban, most már 83 napja dúl egy Oroszország által indított háború, ezért nem tudunk eltekinteni attól, hogy elsősorban a háborúról beszéljünk” ‒ fogalmazott a köztársasági elnök.

“Édesanya vagyok, három gyermeknek az édesanyja, két fiúnak és egy kislánynak. Édesanyaként megráz az, amit látok, nemcsak a képek, hanem a személyes tapasztalataim is” – mondta, és a sajtónyilatkozatában felidézte, hogy négy napot töltött el a határ mentén, ellátogatott a határ túlsó oldalára is, “látta a szétszakított családokat, az édesanyákat, akiknek ott kellett hagyniuk a férjüket, akiknek ott kellett hagyniuk a fiaikat is és a családokat, akik a teljes bizonytalanságba menekültek el otthonról”. Megrázó édesanyaként és megrázó államfőként is látni ezeket a képeket, találkozni ezekkel az emberekkel ‒ jelentette ki Novák Katalin.

Mint mondta, megválasztásakor, a beiktatásakor tíz pontban foglalta össze, hogyan néz ki Magyarországról a háború ‒ és a sajtónyilatkozatában pontra fölsorolta a tíz pontot, amit szombaton a Kossuth téri beiktatási ünnepségén is elmondott, elítélve újra a putyini agressziót.

Novák Katalin azt mondta, hogy “a háború eszkalációja mindannyiunk számára a lehető legrosszabb forgatókönyv, ezért mi a hosszú távú stabil békében vagyunk érdekeltek” – jelentette ki.

Azt is kiemelte, hogy “sajátos viszony fűzi Lengyelországot és Magyarországot Ukrajnához, hogy a történelmünkben vannak olyan nehézségek, amiket félre kell tenni, amikor most Ukrajna mellé állunk”.

A magyarok és a lengyelek jelesre vizsgáztak – “orosz vérengzésről” beszélt

Ukrajna ma Európa kapuját védi – jelentette ki Novák Katalin, úgy fogalmazva: Ukrajnában sok az ártatlan áldozat “ezért kell most kiállnunk a sok ártatlan áldozat és az ukrajnai emberek mellett” .

Megítélése szerint Lengyelország és Magyarország szomszédos államként hasonló nehézségekkel szembesült, amikor elindult a menekültáradat Lengyelország és Magyarország felé is. “Lengyelországban és Magyarországon is egyszerre mozdultak meg az emberek, hogy segítséget tudjanak nyújtani, nem mérlegelték, hogy ez nekik mennyi nehézségbe, fáradságba került. Segítettek a civilek, polgármesterek, civil segélyszervezetek, egyházak. A lengyelek és a magyarok is jelesre vizsgáztak emberszeretetből, segítségnyújtásból” ‒ értékelt Novák Katalin.

“Egy tízmilliós ország vagyunk, eddig 700 ezer menekült érkezett az ukrajnai háború következtében és naponta továbbra is 12-13 ezer ember lépi át az ukrán határt. Mi úgy döntöttünk, hogy ezeknek az embereknek segíteni fogunk, kerüljön az bármibe is, bármennyibe is Magyarországnak”  – mondta a köztársasági elnök. Emlékeztetett, hogy “az orosz vérengzést követően Bucsába magyar segélyszállítmány érkezett először”, 50 milliárd forintot   fordítottunk eddig a háború következményeiből fakadó válságkezelésre.

” />

Fotó: Andrzej Duda Facebook-oldala

Felszólítjuk az Európai Bizottságot…

Novák Katalin a hatodik uniós szankciós javaslatcsomag kapcsán azt mondta:  “Magyarország energetikai szempontból nem független ország, Magyarországon szükség van az Oroszországból érkező energiaforrásokra. Ebből a szempontból nehezebb helyzetben vagyunk, mint a legtöbb európai uniós tagállam ‒ konstatálta  az államfő. Kiemelte, hogy eddig mind az öt EU-s szankciós csomagot megszavaztuk Oroszország ellen, és megköszönte Duda elnök támogatását abban, hogyha segít Magyarország számára érvényesíteni fontos szempontokat. Magyarország elemi érdeke, hogy energetikai szempontból is több lábon álljon, hogy növeljük a szuverenitásunkat, Oroszországtól való függetlenségünket ebben a vonatkozásban is, ehhez viszont forrásokra, pénzre van szükség – hangoztatta.

“Ezért is köszönöm, hogy Duda elnök úr kész arra, hogy együtt felszólítsuk az Európai Bizottságot arra, hogy a helyreállítási alapból nekünk jogosan járó összegeket minél hamarabb megkaphassa mind Lengyelország, mind Magyarország“ ‒ mondta Novák Katalin.

Lengyelország és Magyarország Európában eddig is számíthatott egymásra, ez a jövőben is így lesz, ebben mind a ketten eltökéltek vagyunk. Nem hagyjuk, hogy bárki éket verjen a magyar-lengyel barátság közé ‒ jelentette ki a köztársasági elnök.

Végezetül említést tett arról is, hogy a háború mellett szót ejtettek a jövő szempontjából legégetőbb kérdésről is: “Lengyelország és Magyarország két keresztény ország, keresztény alapokon állunk, és legfontosabb számunkra, hogy a családoknak minden lehetséges támogatást meg tudjunk adni. Európa jelenleg saját erejéből képtelen önmaga fenntartására, nincsen olyan uniós ország, ahol elegendő gyerek szülessen ‒ mondta Novák Katalin. A fiatalok nem tudnak annyi gyermeket vállalni, amennyit szeretnének, ezért fontos, hogy Magyarország minden megtesz annak érdekében, hogy a gyerekvállalásnak, a család bővítésének ne lehessenek anyagi akadályai – tette hozzá.

“Védjük az életet, védjük a családokat és védjük a gyermekeket is. Fontos, hogy a gyerekek fizikai, lelki, érzelmi biztonságban nőhessenek fel. A szülők joga a gyermekek nevelése, e jogot nem veheti el senki, minden ilyen kísérletnek ellen fogunk állni Magyarországon, de Lengyelországban is – deklarálta Novák Katalin a sajtónyilatkozatában.

” />

Fotó: Andrzej Duda Facebook-oldala

Megkoszorúzza Lech Kaczynski szobrát, 5 milliós adomány

Novák Katalin végül elmondta: a Belvedere palotából egyenesen Lengyelország korábbi elnökének “kiváló szobrához megy” és kifejezi a magyar emberek tiszteletét Lech Kaczynski előtt.

Azt is bejelentette: 5 millió forintot ajánlott fel a személyes állami keretéből a Názáreti Nővérek Általános Iskola és Gimnáziumnak ‒ mondta Novák Katalin, ahol 15 ukrán diák is tanul.

” />

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

“Sokkal több, ami összeköt, mint ami elválaszt”

Végül arról beszélt lengyel útja kapcsán: “ha nem is minden kérdésben egyeznek tökéletesen az érdekeink és a nézőpontunk, akkor is sokkal több, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt”. Örülök, hogy a mai megbeszélésünk is ebben a szellemben telt ‒ jelentette ki Novák Katalin, és II. János Páltól idézett: “Halld meg fiaid és leányaid egyöntetű kiáltását az egész emberiség sürgető kérését, ne legyen többé háború, visszafordíthatatlan kaland, a szomorúság és az erőszak útvesztője, add meg korunknak a béke napjait, soha többé háborút!”

Megbeszélés Morawieckivel…

Novák Katalin délután megbeszélést folytat Mateusz Morawieczki miniszterelnökkel is, ezt követően a program szerint nem lesz sajtótájékoztató. A lengyel miniszterelnök korábban élesen bírálta a magyar kormány orosz agresszióval kapcsolatos kommunikációját. Morawiecki április elején azt nyilatkozta, hogy a magyar kormánynak egyértelműen el kell ítélni azt, ami Ukrajnában történik, “ez az igazság és a hazugság közötti választás, és mi biztosan az igazság mellett vagyunk” – mondta a TVN24 szerint. Minden, a magyar fővárosból érkező rossz, nem megfelelő, sértő és káros nyilatkozatot el kell ítélni – mondta még áprilisban. Legutóbb az Eduard Hegerrel tartott sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy az olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen.

A köztársasági elnök Elžbieta Witekkel, a Szejm elnökével is megbeszélést folytat Varsóban.

atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.