Szombaton volt az idei nyár legmelegebb napja

Sharing is caring!

Majdnem 37 Celsius-fokot mértek tegnap Budakalászon, a szakemberek szerint ennél melegebb nem lesz. A belvárosi hősziget melegét „fújhatta” arrébb a szél.

Az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 36,7 Celsius-fokot mérték szombaton Budakalászon, a szakemberek szerint valószínűleg ez lesz az idei hőmérsékleti csúcs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati maximum hőmérsékletet korábban 34-35 fokban állapította meg a legmelegebb helyeken.

A szakértők szerint a budakalászi műszer elvileg pontos és szabályosan telepített, az állomás elhelyezkedéséből fakadhat a kiemelkedő érték. A rekordmelegnek az lehet az oka, hogy egy gyenge szél a fővárosban kialakult hőszigetet északabbra fújta, és így Budakalászon emelte a hőmérsékletet a belváros helyett – ebből fakadhatott az 1-2 fokos különbség.

Részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is, amely a második legmagasabb érték (35,4 fok) volt szombaton.

Az előrejelzés szerint vasárnap 30-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hőség veszélye miatt jelenleg is az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett többfelé zivatarveszély miatt is figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban az MTI-nek készített elemzései szerint 2019-ben a nyár legmelegebb napja augusztus 12. volt, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztrált az ottani állomás.

2018-ban – ahogy most – Budakalászon mérték a nyár legmagasabb hőmérsékletét: 36,6 fokot, amelyet július 29-én és augusztus 9-én mértek.

2017-ben viszont jóval magasabb volt a hőmérséklet a legmelegebb nyári napon. 2017. augusztus 4-én Kübekháza és Főnyed mérőállomásokon is 40,3 fokot rögzítettek.

Az eddigi legmagasabb mért hőmérséklet 41,9 fok volt Magyarországon, ezt 2007. július 20-án Kiskunhalason rögzítették.

Facebook Comments