Szotyi pirítása házilag

Sharing is caring!

Most egy percre képzeld el, hogy a kedvenc focicsapatod meccsén vagy és jobbnál jobb helyzeteket alakítanak ki a csatárok. Szinte oda sem figyelsz és nyúlsz a zacskóba, hogy pirított szotyit a szádba tedd. Egyiket a másik után. Míg valami hihetetlenül kellemetlen keserű ízt nem érzel a szádban… Tudod hogy kerüld el ezt az érzést? Készítsd el a szotyit házilag!

Gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy mi az a szotyi, vagy más néven szotyola: napraforgó mag. Nem csak az emberek fogyasztják, a madaraknak is az egyik kedvenc elesége.

Tudod mi a bajom a bolti szotyival? Az, hogy nagyon változó a minősége. Van amikor finom, roppanós a héja és éppen az én ízlésemnek megfelelően, éppen csak hogy sós. Máskor teljesen sótalan, a zacskó alján ott az összegyűlt só, ami sehogy sem tapadt meg a szotyolán…

Ha olyan szotyit szeretnél, amilyen a Te szád íze szerint való, akkor készítsd el!

Sós szotyi pirítása házilag

Sosem tudod meg mennyivel finomabb a házilag előállított szotyola mint a bolti, ha nem készítesz magadnak. Ehhez csak csíkos nyers szotyira, egy kevés sóra, vízre és egy serpenyőre lesz szükséged. (A sima fekete szotyit én nem szeretem…)
Hogy minek a víz? Megpróbálhatod a napraforgómagot simán a sóval összepirítani. Tapasztalatból mondom: nem fog sikerülni. A szotyi ugyan meg fog pirulni, de nem lesz sós íze, a héj ne fogja felvenni a sót.

Így készítsd a pirított szotyit odahaza

  • Válogasd át a nyers napraforgómagot, hogy csak egészséges szemek kerüljenek bele. Nincs mindenkinek napraforgó a kertjében, de a piacokon általában lehet kapni nyers szotyolát.
  • Keverd el a sót a vízben – és most jön a kérdés: igen, de mennyit? Én egy dl vízhez egy púpozott teáskanál sót tettem. Neked lehet hogy ez sós, vagy sótlan. Ki kell tapasztalnod a megfelelő arányt, anélkül nem megy.
  • A víz legyen meleg, vagy legalább langyos, hogy a só el tudjon hamar olvadni benne.
  • Kezd el melegíteni a serpenyőt és öntsd bele a magokat. Keverd vagy rázogasd, ne hagyd magára! (Kezdő szotyi pörkölők hibája: alá öntik a só-víz keveréket a szotyolának. Te ne így csináld, elmondom hogyan sózd a szotyit:)
  • Én pirítás közben locsolgatva sózom a szotyolát. Keress erre egy alkalmas eszközt, nekem az a műanyag seprű vált be, amivel a tojásfehérjét kenem a sütemények tetejére. Ha van spriccelő flakonod, azzal is spriccelheted a sós lét a szotyira.
  • Addig pirítsd, amíg nem kezd el a szotyi héján a fehér csík sárgulni. Ekkor már ne locsolgasd, csak pirítsd tovább, hogy rendesen kiszáradjon. Közben kóstolhatod is, az a biztos!

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük