Teljes a bizonytalanság, napokon belül összeomolhat az egészségügy, ha nem születik döntés

Teljes a bizonytalanság, napokon belül összeomolhat az egészségügy, ha nem születik döntés

Sharing is caring!

Nyomasztó kiszámíthatatlanság, megtépázott bizalom – a példátlan béremelések ellenére is puskaporos a hangulat az egészségügyben, ahol a szakdolgozóknak a héten dönteniük kell, aláírják-e új szerződésüket.

A debreceni traumatológia és kézsebészet orvosai köszönik szépen, nem kérnek az új szerződésből, sőt, a minap ultimátumot adtak klinikájuknak: vagy azonnal egyeztet velük a vezetőség, vagy „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Fél nap sem telt el, hogy a nyíregyházi kórház traumatológusai is kövessék a példát, ezzel pedig nem csak az ellátás került veszélybe Kelet-Magyarországon, de még a helyettesítés is. Úgy tudjuk, vannak kórházak, ahol a dolgozók még a szerződésüket sem láthatták, holott egy hetük van aláírni azt. A szakszervezetek szerint sok a tisztázatlan pont, mint például a pótlékok, amelyek a dolgozók fizetésének jelentős részét tették eddig ki.

Teljes bizonytalanság

Bár a debreceni traumatológusok megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, az nem tartalmazza a fix díjból származó juttatást. Ez jelentős pluszpénzt jelentett például a traumatológusok, sürgősségi orvosok számára. Egy általunk megkérdezett, a neve elhallgatását kérő rezidens lapunknak azt mondta: a debreceniek legalább láthatták a szerződésüket, ők viszont még azt sem kapták kézhez.

– Fogalmunk sincs emiatt, hogy a pótlékok hogyan alakulnak, de valószínű, hogy a szakorvosok, szakorvosjelöltek a korábbinak csak a töredékével számolhatnak. A túlóradíj is kevesebb lesz – mondta az orvos, aki szerint az is feszültséget okozhat, hogy alig lesz különbség például egy szemész és egy traumatológus fizetése között.

Változás a jogviszonyban

Március 1-jétől szűnik meg az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, helyette az egészségügyi szolgálati jogviszony lép érvénybe. Az új szabályok értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, viszont az orvosoknak cserébe jelentős béremelés jár. Bár az alapfizetés magasabb lesz, az egyelőre bizonytalan, hogy a kórházanként eltérő bérkiegészítések hogyan alakulnak a jövőben. Ezeket azért is lenne fontos tisztázni, mert az orvosok fizetésének tetemes részét tették ki korábban a pótlékok.

Nem csak a pénz a probléma

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a járvány is súlyos teher a dolgozók számára.

Teljes a bizonytalanság, napokon belül összeomolhat az egészségügy, ha nem születik döntésSoós Adrianna szerint az orvosok a járvány miatt kimerültek, nem csak a pénzzel, a bánásmóddal is van bajuk / Fotó: szakszervezetek.hu

– Rettentően kimerültek. Ehhez adódik hozzá az a barátságtalan bánásmód, amiben egyes intézmények részesítik szakdolgozóikat. Sokan nem kapták meg az új szerződésüket, holott szeretnék időben átnézni, mégis mit írnak alá. Valakinek azt mondták, hogy oda mehet a vezetőjéhez, megnézheti a papírt, de nem viheti el, nem fényképezheti le, még egy ügyvédnek se mutathatja meg. Az orvosok, ápolók közül emiatt sokan érzik azt, hogy emberszámba se veszik őket – mondta az elnök, hozzátéve: amennyiben nem írnak alá a szakdolgozók, úgy a munkaviszonyuk automatikusan megszűnik.

Teljes a bizonytalanság, napokon belül összeomolhat az egészségügy, ha nem születik döntésA Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérte, aláírnak-e az orvosok, illetve megkérdezte, tiltakoznának-e / Grafika: Séra Tamás

Irány a magánszektor

A szakszervezetek szerint az orvosok a magánegészségügybe vándorolhatnak át, legrosszabb esetben külföldre költöznek. Az ápolók közül sokan végleg elhagyhatják az egészségügyet, máshol próbálnak majd boldogulni.

Teljes a bizonytalanság, napokon belül összeomolhat az egészségügy, ha nem születik döntésTóth Judit úgy véli, ha egyes hiányszakmás területek nem írnak alá, teljes ellátások is bedőlhetnek akár / Fotó: ATV

– Ha egyes hiányszakmás területek úgy döntenek, nem írják alá a szerződést, egész ellátások dőlhetnek be. A traumatológiai ellátás, intenzív osztályok kerülhetnek nagyon súlyos helyzetbe, ha a szakdolgozók, akár az orvosok kis része azt mondja, nem írja alá a szerződést – mondta Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

(Ez is érdekelheti: Lázár János az ápolóknak üzent)

Így emelkednek a bérek

Az orvosok bére két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint. A béremelés egyben a hálapénz kivezetésére is megoldást jelent – írták. Januártól egy kezdő rezidens eddigi 255 ezer forintos keresete 481 ezerre emelkedett, 2023-ban pedig már 687 ezer forintra nő. Egy 26 éves jogviszonnyal rendelkező orvos a tavalyi 529 ezer forint helyett ezentúl 1 millió 256 ezer forintot kap, 2023-ban pedig már 1 millió 794 ezer forint lesz a fizetése.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük