Termesszék velem: kökény, ami pálinkának is kiváló

Sharing is caring!

Igénytelen növény, szinte minden talajon jól megél.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész olyan növényeket mutat be írásaiban, melyek könnyen termeszthetők, egészségesek. Ezen növények között ritkaságokkal is elkényeztette már olvasóinkat, ezúttal az egész országban fellelhető finomsággal ismerteti meg az érdeklődőket.

Kökény

Erdőszéleken bokros, bozótos, területeken, legelők szélén, szinte mindenhol előforduló növény, 2-3 méter magara növő tövises cserje. Növekedése szabálytalan és lassú. Kertekben ültetve kitűnő kerítés lehet, mert tövises ágai jól visszatartják a renitens ebeket és a hívatlan látogatókat.

Igénytelen növény szinte minden talajon jól megél. Lényeg az, hogy teljes napfénybe ültessük. Ősszel üteltethetjük, bár tavasszal is lehet.

Tavaszi fehér virágözöne igazán festői látvány. Március-április a virágzás ideje. Ha szeles, hűvös az idő, az ne riasszon vissza bennünket. Szedjük bimbózó virágzatát, mert kitűnő vértisztító, és fogyást elősegítő teát lehet belőle főzni. Enyhe hashajtó hatása is van.

Termése kékes fekete fanyar ízű bogyó. Gyűjteni akkor érdemes, amikor már megcsípte a dér, bár a hideg hatására sok bogyó lehullik. Érdemes leszedni előtte és hűtőszekrényben egy éjszakáig -1 fokon tartani. Feldolgozása egy kicsit macerás, de megéri. Készíthető belőle dzsem, pálinka, likőr, bor, mártás. Vadhúsokhoz szinte kötelező.

Érdemes befőttként is eltenni. Ilyenkor ne magozzuk ki, hanem  öntsük fel vízzel, hogy ellepje és rövid ideig forraljuk, majd cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítsük. Utána tegyünk dunsztba. Érdemes még paradicsom darálóval átdarálni, akkor a magot elválasztjuk a hústól és kitűnő ivólé, illetve mártás alapanyag is készíthető belőle.

Termése gyógyhatású: a bogyójából készült lekvár hasfogó tulajdonságú.

A kökény termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a [email protected] címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Facebook Comments