Tilos a kutyasétáltatás is éjfél és hajnali 5 között

Sharing is caring!

Koronavírus – a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Naponta érkeztek telefonok az Állatvédő Ligához arról, hogy lehet-e kutyát sétáltatni vagy állatorvoshoz menni éjfél és hajnali öt óra között. Egy friss kormányrendelet alapján ugyanis a járvány terjedésének lassítása érdekében kijárási korlátozás van érvényben.

Az állatvédő szervezet hivatalos állásfoglalást kért. A válasz röviden: kutyát sétáltatni nem lehet ebben az idősávban, állatorvoshoz viszont lehet menni.

hivatalos válasz így szól:

“Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

A fenti főszabálytól eltérően

a)       munkavégzés céljából,

b)      a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,

c)       a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy

d)      egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal

éjfél és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

A válaszban hozzátették még, hogy a sétáltatás nem tartozik egyik kategóriába sem, így a jelenleg hatályos rendelkezések nem teszik lehetővé a kijárási tilalom idején. “Az állat megbetegedése ennek ellenére már másik kategóriába tartozó indok: ilyenkor a lakhely elhagyásának célja az állat életének védelme, ami sok esetben akár súlyos vagyoni kárral is fenyegető helyzet. Utóbbi esetben mindenképpen ajánlott a helyi rendőrkapitányság ügyeletével is egyeztetni még az orvoshoz való indulás előtt” – írták.

Facebook Comments