Tippek, ha rosszul indul a nap

Tippek, ha rosszul indul a nap

Sharing is caring!

Mindenkivel előfordulhat, hogy nehéz felkelnie, pláne most, a koronavírus-járvány második hullámában. Ezek a gyötrelmes pillanatok – amíg nem rendszeresek – néhány egyszerű módszerrel le is küzdhetők.

1. Ellazító gyakorlatok

A reggeli mélabús vagy egyenesen életunt hangulatnak az egyik legjobb ellenszere a nyugalom. Persze nem behúzott függönnyel a paplan alá bújva, hanem tudatos gyakorlatként végezve. A helyesen kivitelezett légzőgyakorlatok – tapasztalatilag és kísérletileg is igazoltan – már rövid távon képesek megnyugtatni, ellazítani, végső soron csökkenteni a szorongásunkat.

Ez az ellazulás azért fontos, mert vele párhuzamosan kitisztul az elme is. A tiszta fej pedig elengedhetetlen, hogy más szempontból lássuk önmagunkat, az élet(helyzet)ünket, a ránk váró kihívásokat.

2. Csendes ventilláció

A nyugodt lelkiállapot az alapja a mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlásának is. A tudatosan végzett ki- és belégzés, a csend, a belső figyelem, a negatív gondolatok tudatosítása és a pozitív körülmények számbavétele mind hozzátartozik ahhoz, hogy kevésbé tűnjenek nyomasztónak a hangulatunkat befolyásoló tényezők.

Praktikus gyakorlat lehet ilyenkor 15 percnyi teljes csend megtartása, amit a zajkeltő, illetve kommunikációs eszközök kikapcsolásával oldhatunk meg. A magány perceiben végig lehet gondolni a reggelt (Mitől tűnik olyan nehéznek?); fel lehet idézni az álmainkat (Lehet-e valami kapcsolat azok és a közérzetünk között?); meg lehet fogalmazni az érzéseinket, az előző napi frusztrációinkat, az aznap ránk váró terhek miatti aggodalmat. Mindezeket (vagy egy részüket) pedig akár le is lehet írni, vagy hangosan kimondani néhány egyszerű mondatban, ezzel segítve a ventillációt.

A lényeg, hogy mindeközben figyeljünk arra, mi lehet az a pont, ami a legjobban fáj vagy aggaszt, ami a leginkább megakadályozza, hogy lendületet vegyen a napunk. A központi probléma tudatosítása a legtöbb esetben már segít is túllendülni – ha magán a problémán nem is, de a tudattalanul ható aggodalmon, passzivitáson mindenképp.

3. Mozgásban megnyugodni

Ha ez sem segít, vagy kevésbé vagyunk meditatív típusok, koncentráljunk a mozgásra. Köztudott, hogy bármiféle fizikai megerőltetés, aktivitás – a boldogsághormonként is emlegetett – endorfint szabadít fel az agyban, ami a legjobb tüneti kezelése bármiféle fájdalomnak, stressznek, vagy épp a rossz hangulatnak. Kezdetnek már egy frissítő zuhany is megteszi, mert felpezsdíti a vérkeringést, egyszersmind a gondolkodást is. Nem véletlen, hogy a zuhanyrózsa alatt annyi jó ötlet született már.

A mozgás lehet otthoni edzés vagy jógagyakorlatsor, de ebben az állapotban az igazi segítség az lenne, ha erőt tudnánk venni magunkon, és ki tudnánk menni a szabad levegőre. Vannak, akiknek ez könnyebben sikerül, és ráveszik magukat futásra vagy biciklizésre, de kétségtelen, hogy ilyenkor a legnehezebb az első lépés megtétele. A legfontosabb, hogy ne tévesszük szem elől: a szervezet gyorsan meg fogja hálálni a befektetett energiát, pillanatokon belül ad pozitív visszajelzést az agynak, ami miatt szívesebben folytatjuk a mozgást, még több endorfint termelve.

További tippeket talál Illényi Balázs cikkében a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

Facebook Comments