Tíz évre titkosították az operatív törzs összes dokumentumát, így csak 2030-ban lehet legkorábban megtudni, hogy mi alapján hozták meg a döntéseiket.

Orbán Viktor még tavaly júliusban beszélt az operatív törzs és a kormány kapcsolatáról. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott:

– A kormány a helyén van, az operatív törzs működik, elemzik a helyzetet, a legjobb koponyák folyamatosan dolgoznak, és amikor arra jutunk, hogy egy döntést meg kell hozni, akkor a kormány célratörően, gyorsan és hatékonyan hozza meg.

hvg.hu megpróbálta kideríteni, hogy miről és mi alapján döntenek az operatív törzs ülésein, különösen azért, mert a járvány kezdete óta, – vagyis csaknem két éve – a miniszterelnök és a kormány tagjai gyakran hivatkoznak a járványhelyzettel összefüggő döntések meghozatalánál az operatív törzs tanácsaira.https://42c32080e3d6a58f971615f2b9e7c179.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

A híroldal közérdekű adatigénylése nyomán arra jutott, hogy:

– Nem világos, hogy készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több, mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre „titkosítják” – írták.

Az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan egyébként nem titkosak, a testület döntéseiről és azok hátteréről azonban mégis csak annyi nyilvános, amit a koronaviros.gov.hu oldalon megosztanak.

– Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak – válaszolta Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hvg.hu közérdekű adatigénylésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.