Tíz nap múlva újra megtörténik az a bolygóegyüttállás, ami Jézus születésekor

Sharing is caring!

Újra megtörténik a bolygóegyüttállás, ami megjövendölte Krisztus eljövetelét. A Biblia szerint a Messiás betlehemi jászolához egy fényes csillag vezette el a napkeleti bölcseket.

A történetben sokan hisznek, de az is biztosnak tűnik, hogy kétezer évvel ezelőtt valóban történt egy rendkívül ritka égi jelenség. A Jupiter és a Szaturnusz annyira megközelítette egymást, hogy létrejött a bolygók együttállása. Ez okozhatta az említett fényjelenséget.

– E két bolygó közötti közelség meglehetősen ritka, körülbelül húszévente egyszer fordul elő, az együttállás, amire most lesz példa, még ennél is kivételesebb, mert ilyen közelségre mindössze párszor volt példa a történelem során – magyarázta a Daily Mailnek a texasi Houston Rice Egyetem csillagásza, Patrick Hartigan professzor. – Nem kizárt, hogy a Jézus születéséről szóló bibliai történetnek is van köze ehhez. A Jupiter és a Szaturnusz együttállását értelmezhetjük a betlehemi csillag fényjelenségeként.

Arra, hogy a naprendszer két legnagyobb bolygója ilyen közel kerüljön egymáshoz, csak rendkívül ritkán van példa. Legutóbb 1623-ban láthatott hasonlót az emberiség, most pedig, csaknem négyszáz évvel később, egészen pontosan december 21-én ismét megtörténik az égi csoda.

A nagy nap estéjén Budapesten a Nap 15:56-kor nyugszik, a Jupiter 18:14-kor, a Szaturnusz 18:15-kor nyugszik, így addig derült idő esetén kényelmesen megfigyelhetjük a bolygópárost a délnyugati égbolton.

Ha valaki lemaradna a varázslatos égi jelenségről, hosszú ideig foghatja majd a fejét, nagyjából hasonlóra ugyanis legközelebb várhatóan 2080-ban lesz majd példa.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments