Két, Ruszlan Rahimkulov csoportjához tartozó cégnél is 100 millió forintot meghaladó adótartozást regisztrált a NAV – derül ki az Opten cégadatbázisából.

Az egyik cég a

  • Spirit Dance Company Nonprofit Kft.
  • a másik pedig a Failoni Kamarazenekar Nonprofit Kft.
  • ezekben a cégekben  pedig az RRZP Invest Kft.-n keresztül tulajdonos Ruszlan Rahimkulov. (A Failoni-ban a másik tulajdonos a Spicarts Kft.-n át Zentai Péter, a Spirit Dance-ben pedig a MATHS Kft.-n keresztül Karácsonyi Péter.)

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együttRuszlan és Timur Rahimkulov szinte teljesen ismeretlen Magyarországon, nyilvános fénykép sincs róluk. Kik ők, és miből származik a vagyonuk?

Ruszlan Rahimkulovról tavaly a G7 úgy írt a MOL, illetve OTP-érdekeltségei miatt, mint aki az egyik leggazdagabb magyar és a szállodaiparban is egyre inkább terjeszkedik. A portál (amely részletesen bemutatta a Rahimkulov és testvére érdekeltségeibe tartozó bonyolult vagyonrendszert) azt is írta, hogy a „Rahimkulov testvérek a két, talán legjelentősebb magyar cég, az OTP és a Mol legnagyobb tulajdonosai közé tartoznak”.

A Spirit Dance és Failoni Kamarazenekar olyan, alapvetően előadó-művészeti vállalkozások voltak, amelyek éveken át a kulturális tao révén jutottak komoly forrásokhoz, ám a rendszer 2018-as megszüntetése után megroppantak, végelszámolásuk is elkezdődött (igaz, az eljárás a Spirit és a Failoni esetében az Opten szerint most augusztusban megszűnt). Kerestük mindkét céget a kérdéssel, hogy minek köszönhető a több százmilliós adótartozás, amint reagálnak, közzétesszük válaszaikat. (Ezekről a cégekről, illetve a tao-rendszer működéséről és a visszásságokról szintén a G7 írt hosszabban.)

A Rahimkulov név legutóbb a budapesti Városháza iránt érdeklődő, lehetséges vevőként került elő azzal, hogy a Rahimkulov-rezidencián tárgyaltak Bajnai Gordonnal, Gansperger Gyula közvetítésével.KAPCSOLÓDÓ

Bajnai Gordon: Mióta konszolidált demokráciákban dolgozom, eltompultak a vészjelző reflexeimNagyinterjú a Városháza-botrányról a volt miniszterelnökkel.

A napi.hu keddi cikke összesítést is közöl a legnagyobb adótartozókról, megemlítve köztük Rahimkulovot. Ebből kiderül, hogy százmilliókkal tartozik a NAV-nak több más előadó-művészeti cég is, amelyek ugyan nem tartoznak közvetlenül Rahimkulov érdekeltségébe, de annyiban köthetőek hozzá, hogy a milliárdos valamelyik vállalkozása volt a jelentős bevételt eredményező „tao-támogató.” (A támogatással 2019-ig a cégek adót és adóalapot csökkentő kedvezményt érvényesíthettek.)

Ilyen cég a Capella dell Academia Alapítvány és Variations Nonprofit Kft.

A NAV friss szégyenlistáján ott van a  Gattyán György-féle DoclerWeb Informatikai Kft. is. Vele szemben a NAV ismételt eljárásban, 2020 áprilisában kiadott „végleges határozatában 2,2 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, a teljes összeg bírsággal és késedelmi kamattal együtt a követelés összege 4,4 milliárd forint”.

  • Szintén NAV-szégyenlistás lett a korábban néhány állami és önkormányzati közbeszerzésen sikeresen szereplő Lineus Zrt. is.

A harmadik negyedéves adóslistára 74 adós neve került fel (39 magánszemélyé és 35 vállalkozásé), összesen 13,07 milliárd forint megállapított adóhiánnyal és 17,3 milliárd forintnyi bírsággal, illetve késedelmi pótlékkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.