Törökország kitiltja az orosz hadihajókat a Fekete-tengerről. Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnök állítása szerint Törökország megállítja az orosz hadihajók áthaladását a Fekete-tengeren.

Zelenszkij Twitter-üzenetében közölte, hogy az ország katonai és humanitárius támogatást ígért Ukrajnának. Törökország leállítja a Dardanellákon és a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Boszporusz-szoroson áthaladó hadihajókat – írják a The Guardian oldalán. Mint azt a Blikk megírta, csütörtökön 13 ukrán katona halt meg a fekete-tengeri kis sziklás Kígyó-szigeten, amikor hajóval és légi úton bombázták őket. A határőrök egyike Vlad Zadorin volt, egy mindössze 23 éves fiatalember.

Oroszország azonban nem kapott hivatalos értesítést a lezárásról, majd a Reutersnek reagált egy török tisztviselő, aki szerint nem született ilyen döntés. A Guardian szerint ezek alapján Zelenszkij posztja inkább egy újabb felhívás Recep Tayyip Erdoğan felé, hogy tiltsa meg az orosz hadihajók áthaladását a Fekete-tengeren. A török elnök csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte Oroszország Ukrajnával szembeni lépéseit és ma Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter arra kérte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy állítsák le a katonai műveletet Ukrajnában, illetve újból felajánlották, hogy Ankarában tartsanak béketárgyalásokat.

A kérdés már csak az, hogy Törökország döntéséhez mit szól majd Putyin. Törökország szintén tagja a NATO-nak. Azonban mind jól emlékezhetünk Putyinnak azon kijelentésére, miszerint súlyos következményei lehetnek, ha kívülről akarnak beleavatkozni a háborúbaA tegnapi nap folyamán az orosz külügyminisztérium már Svédországot és Finnországot is megfenyegette, hogy „káros katonai és politikai következményekkel” kell szembenézniük, ha megkísérlik a csatlakozást a NATO-hoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.