Helyi idő szerint vasárnap délután partot ért az Ida hurrikán az Egyesült Államok déli partvidékén, éppen a Katrina hurrikán 16. évfordulóján. A négyes kategóriájú Ida a tavalyi Laura hurrikánnal és az 1856-os Last Island hurrikánnal együtt a legerősebb vihar, amely valaha lecsapott Louisiana államra – írja a CNN.

Bár a partot érést követően a hurrikán ereje lecsillapodott és már csak a kettes kategóriát érte el, így is 177 kilométer per órás szelekkel tombolt helyi idő szerint vasárnap késő este. A szél annyira erős volt, hogy a Mississippi folyó egy ideig visszafelé folyt. A vihart igen jelentős mennyiségű eső is kíséri.

A trópusi viharnak már halálos áldozata is van, miután egy meg nem nevezett személyre rádőlt egy fa. A hatóságok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ameddig nem csillapodik a szél, addig sem a mentők, sem a tűzoltók, sem a rendőrség nem tudnak senkit ellátni, ezért mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjanak fedett helyen.

PATRICK T. FALLON / AFP

A legutóbbi jelentések szerint mintegy Louisiana államban több mint 990 ezren maradtak áram nélkül, Mississippi államban pedig 30 ezren. New Orleansban gyakorlatilag csak generátorokkal tudnak áramot termelni és egyes fogyasztóknál akár hetekig nem lehet áram.

A 2005-ös Katrina hurrikán után Louisiana államban jelentősen megerősítették a hurrikánok elleni védelmi rendszereket, és John Bel Edwards, Louisiana kormányzója azt mondta, hogy a lehető legjobban fel vannak készülve az Idára is. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vihar erőssége miatt a védelmi rendszer különösen nagy próbatételnek lesz kitéve.

Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll,

tette hozzá a kormányzó, aki arról is beszélt, hogy a Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízi mentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak

Vasárnap este a Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát és szövetségi segély kiutalását rendelte el a helyreállítási munkákhoz.

Az erejéből egyre veszítő hurrikán hétfőn fogja elhagyni Louisiana állam területét, majd folytatja útját az Egyesült Államok belseje felé és az előjelzések szerint pénteken hajnalban Connecticut és Massachussetts államokon keresztül hagyja majd el a kontinenst.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.