„Túl gyorsan kellett felnőnünk” – A koronavírus végzett a négy árvát nevelő lőrinci nagyszülőkkel

„Túl gyorsan kellett felnőnünk” – A koronavírus végzett a négy árvát nevelő lőrinci nagyszülőkkel

Sharing is caring!

Lőrinci — Amikor a hétköznapok legapróbb problémáit is hatalmas tragédiaként éljük meg, eszünkbe sem jut, hogy másoknak milyen veszteségekkel kell együtt élniük.

A Heves megyei Lőrinciben élő négy testvérrel kegyetlen játékot űz a sors: miután egész kicsiként a szüleiket már eltemették, a közelmúltban a koronavírus miatt elhunytak az azóta őket nevelő nagyszülők is. Csepkét (11), Zétényt (12), Csanádot (15) és Zalánt (17) jelenleg a nagynénjük neveli abban a családi házban, ahol annak idején az imádott szüleikkel is éltek.

– Az édesanyjuk 2013-ban, 36 évesen vesztette életét emlődaganatban, a bátyám pedig két esztendővel később, egy elpattant verőér miatt kialakuló belső vérzés miatt, alig 40 évesen. A gyerekek nevelését az apai nagyszülők vették át, de a családunk megpróbáltatásai itt még nem értek véget. A nagypapának, azaz édesapámnak tavaly amputálni kellett a lábát. Idősotthonba került, ahol elkapta a koronavírust, ami négy nap alatt elvitte decemberben. Édesanyám pedig januárban került kórházba, ő másfél hónap után hunyta le a szemét örökre – emlékezett vissza a Blikknek Kómárné Makó Andrea (43). A nagymamát múlt hétfőn temették el, a gyermekek nagynénje pedig a saját családját feladva hozzájuk költözött. Saját 19 éves fiával és a férjével így csak a hét végén tud találkozni.

 

– Sajnos, nem először kellett ezt átélnünk, már megtanultuk kezelni a helyzetet. Nem hagyjuk magunkat teljesen összetörni, muszáj, hogy tovább folytassuk az életünket. Lelkileg a padlón vagyunk, de együtt átvészeljük ezt az időszakot is. Együtt, egy összetartó egységet képezünk és lelkileg tudjuk egymást segíteni. Sajnos, túl gyorsan kellett felnőnünk, de igyekszünk megbirkózni a feladattal – mondta megtörten munkatársunknak a legnagyobb fiú, Zalán.

A gyerekek méltósággal viselik a helyzetet, de azt, hogy melyikük mit érez belül, csak ők tudhatják.

„Túl gyorsan kellett felnőnünk” – A koronavírus végzett a négy árvát nevelő lőrinci nagyszülőkkelA nagymamát hétfőn kísérték utolsó útjára a lőrinci temetőben, a nagypapa tavaly decemberben halt meg/ Fotó: Varga Imre

(Ez is érdekelheti: Két gyermeket hagyott árván a koronavírusban elhunyt mentőápoló)

– Nagyon sokat beszélünk a történtekről. Úgy nevelkedtek, hogy nincsen titkolózás, mindent közösen próbálunk megoldani. Szerencsére félszavakból is megértjük egymást, rugalmas a kapcsolatuk, és elfogadnak. A születésüktől fogva ismernek, már édesanyám mellett is a támaszuk voltam, én jártam el a szülői értekezletekre, vagy éppen ruhát vásárolni velük – mesélte lapunknak Andrea.

A nagynéni szeretné továbbra is nevelni őket és gondoskodni róluk, de erről majd a gyámügy fog dönteni.

„Túl gyorsan kellett felnőnünk” – A koronavírus végzett a négy árvát nevelő lőrinci nagyszülőkkelKépe Tibor (55) elsők között sietett a család segítségére. Összegyűjti és eljuttatja az árváknak felajánlott adományokat. Tegnap egy tévét adott át a gyerekeknek/ Fotó: Varga Imre

A két kisebb gyermek, Zétény és Csepke a helyi általános iskola tanulója, a két nagyobb fiú, Zalán és Csanád már középiskolás. Mindannyian kitűnő tanulók és számos dicsérettel büszkélkedhetnek.

Segítenek

Képe Tibor (55) hatvani autókereskedő felajánlotta, hogy 100 kilométeres körzetből összegyűjti és eljuttatja a családnak a felkínált adományokat. Egy tévét tegnap már személyesen vitt el a családnak. A digitális oktatáshoz laptopokra is szükségük van, de bármilyen felajánlást szívesen fogadnak. Aki anyagilag segítené őket, az alábbi számlaszámon megteheti: OTP 11773391-00762696.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük