A lehallgatási botrány miatt szervezett tüntetést az ellenzék. Hogy mi történt pontosan az eseményen, azt az alábbiakban olvashatja.,

Hétfő délután 18 órakor megkezdődött a Pegasus-botrány miatti, a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetés. A demonstrálók a Terror Háza előtt gyülekeztek, majd a 400-500 fős tömeg megindult az Andrássy úton át Fidesz Lendvay utcai székháza elé, miközben a „Mondjon le!” rigmust kántálták.

(A legfrissebb hírek itt)

A Fidesz székháza előtti színpadon beszédet mondott több ellenzéki politikus, többek közt Donáth Anna, illetve Bárándy Gergely, valamint egy, a Pegasus-ügyben érintett újságíró is. A tömegben jelen volt a Momentum szóvivője, Tompos Márton, valamint Hajnal Miklós, Márki-Zay Péter és Hadházi Ákos is.

Gyenes Szilárd (a hulladékgazdálkodást végző Zöld Híd Nonprofit Kft. egykori ügyvezetője), akit szintén megfigyeltek ezen a programon keresztül, a tüntetés első felszólalója volt. Elmondta nem csak őt, hanem az egész családját megfigyelték, köztük a gyermekeit.

“Ki gondolta volna, hogy az Európai Unióban ilyen előfordulhat?” – mondta, illetve hozzátette, azt megérti, hogy bűnözőket megfigyeltetnek kémszoftverrel. Kifejtette, a történelem már megtanított minket arra, hogy az ehhez hasonló dolgok hova fajulhatnak és nem szeretné, hogy gyermekeink félelemben éljenek.

“Ha ezt egy emberrel megteszik, akkor megteszik sokakkal” – mondta, illetve hozzátette, hogy ez csak a jéghegy csúcsa és a magyar társadalom még nagyon kemény dolgokkal fog szembesülni.

Arató Gergely, a DK politikusa is szót emelt:

Egy olyan országot képzeltünk el, ahol nem a kormány ellenőrzi a polgárait, hanem a polgárok ellenőrzik a kormányt

– kezdte Arató, aki arról beszélt, a rendszerváltás után “volt pár jó évünk, de újra a nyakunkba ültetik a megfigyelést”.

Az országgyűlési tag kijelentette: azon lesznek, hogy kiderítsék, kik rendelték meg és hajtották végre a lehallgatást.

“Magyarországon van néhány tíz ember érdekében trükközik az állam” – folytatta Arató, hozzátéve: ez a megfigyelési ügy nem felel meg az európai értékeknek, és ez az út kivezet Európából. Erre a tömeg “Nem hagyjuk”– kiabálással válaszolt.

A következőkben felszólalt Tetlák Örs, Érd LMP-s politikusa is, aki azt nehezményezte, hogy a kormány nem kérdezi megy a magyarokat például a Paks 2-es beruházásról vagy a külföldi hitelekről. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke pedig a botránnyal kapcsolatban elmondta, a Fidesszel szemben az ítéletet nem az egyesült ellenzék, hanem “ti, magyar választók fogjátok kimondani“. Kijelentette:

“Ha jövőre nem változtatunk a sorsunkon, lehet, hogy nem lesz menekvés” – majd felszólította a fideszeseket, hogy “takarodjanak a telefonjainkból”.

Az utána felszólaló Bárándy Gergely jelenlegi helyzetet a keleti típusú diktatúrákhoz hasonlította, majd kiemelte, ez a konkrét botrány nem jogi kérdés, hanem politikai, hiszen ha engedélyezte az igazságügyi miniszter ezeket a lehallgatásokat, ha nem, mindenképp törvénytelen, ami történt. Ezt követően kiemelte: reméli, a fideszes szavazóknak is felnyitják a szemét az elmúlt hét eseményei.

“Ezt a kémszoftvert a magyar kormány vásárolta meg” – jelentette ki.

A következőkben a székházban forgató Hír Tv-nek üzentek a tüntetők kifütyöléssel, hangoskodással, majd a Párbeszéd politikusa, Dorosz Dávid vette át a szót, Szijjártó Pétert bírálva: szerinte a külügyminiszter egyetlen egyenes választ sem adott a botránnyal kapcsolatos, nemzetközi kérdésekre, a nemzetközi bizottság üléseiről pedig szinte kimenekülnek.

“Viktor, nektek lefőtt a kávé” – jelentette ki, hozzátéve: Orbánék három bűnükért, ami az aljasság, gyávaság és az árulás, háromszor fognak megfizetni. Az első az előválasztás lesz, majd a Karácsony kezdeményezte nemzeti konzultáció, végül pedig, amikor reményeik szerint 2022-ben, közös erővel és közös munkával leváltásra kerül a Fidesz.

“Utána pedig közösen egy zöld és igazságos Magyarországot fogunk építeni, ami mindenki Magyarországa lesz” – mondta.

Doroszt a színpadon az előválasztáson is induló Pálinkás József követte, aki azzal kezdte: 1989-ben erőt mutattak, amikor elég volt, és most is így kell cselekedni.

“A magyar állam, Orbán Viktor és kormánya visszatért a terror eszközeihez. Lehallgatnak, megfélemlítenek és megaláznak embereket, megpróbálják mindenáron megtartani hatalmukat” – tette hozzá Pálinkás.

Hangsúlyozta: hamis biztonságérzetben tart mindenkit a kormány, mivel senki nincs biztonságban: nem csak a politikai ellenfelek titkos beszélgetéseihez, hanem üzleti titkokhoz, vallási nézetekhez is hozzáférhetnek.

Ezt követően Pálinkás beszédét megszakították: valaki rosszul lett a tömegben, így a szervezők arra szólították fel az összegyűlteket, biztosítsanak helyet a megérkező mentősöknek, valamint kérték, ha orvos is tartózkodik a demonstrálók közt, segítsen az arra szoruló személynek.

A Magyar Tudományos Akadémia tagja a folytatásban arról beszélt, hogy a kormány által is sokszor hangoztatott “magyar nép szabadság- és igazságszeretete” fogja meghozni a változást.

“Itt van az a polgári közép is, akinek nagyon elege van abból, ahogy az országot kormányozzák. Közösen fogunk tudni változást elérni. Segítsetek abban, hogy a tisztességesek össze tudjanak fogni! Legyetek bátrak, szabadok és boldog itt, Magyarországon! – mondta.

A színpadra utolsóként Lukácsi Katalin, egy kereszténydemokrata politikus lépett, aki rögtön egy párhuzammal kezdett, és felhozta az Izraelben 12 év után megbukott Benjámin Netanjahu, illetve Magyarország és kormányának esetét.

“El kell döntenünk végre, hogy mi egy valódi demokráciában akarunk élni, ahol a miniszterelnök nem menekül a népe elől, hanem legalább megpróbál magyarázkodni, vagy lemond” – fejtette ki.

Felszólalását azzal zárta: békés, de történelemformáló forradalomra van szükség, nyilvánosságra kell hozni az ügynök aktákat, valódi elszámoltatást kiáltva.

“Nem az a kérdés, hogy jobbra vagy balra, egy út van: csak felfelé!” – zárta sorait.


via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük