Úgy néz ki, hogy a szaglás elvesztése a legbiztosabb tünete a koronavírus-fertőzésnek

Sharing is caring!

A University College London kutatói szerint biztosabb jele a Covid–19 betegségnek, ha elveszítjük az ízérzékelésünket és a szaglásunkat, mint a köhögés.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Az egyetem kutatói olyan embereket vizsgáltak meg, akik arról számoltak be, hogy év elején elvesztették a szag- és/vagy az ízérzékelésüket. Az 590 fős minta 80 százalékánál kimutatták a koronavírus-fertőzésre utaló antitesteket. 472-en tehát átestek a koronavíruson, és ezeknek az embereknek a 40 százaléka úgy, hogy a szaglás elvesztésén kívül más tüneteket nem produkáltak – írja a BBC.

Körülbelül május közepén került fel a Covid–19 tünetei közé hivatalosan is a szaglásvesztés, illetve az ízérzékelés kiesése, most pedig a University College London kutatói azt mondják, hogy

ha valaki egyik nap arra ébred, hogy nem érzi a kávé, a fogkrém vagy éppen a parfüm illatát, az jobban teszi, ha önként karanténba vonul, és kér egy tesztet.

Mert ilyen tünetekkel ötből négy embernek, a vizsgálat alapján, koronavírus-fertőzése van.

A szaglás egyébként nem azért vész el egy időre, mert a fertőzés következtében mondjuk be lenne dugulva az orrunk – emelik ki a szakemberek –, hanem azért, mert a vírus az orr hátsó falán, a nyelven és a torkon lévő sejteket támadja meg.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az említett tünet enyhének számít – mondjuk egy tüdőgyulladáshoz képest –, viszont lehet veszélyes is, mert az ember így nem tudja érzékelni a szivárgó gázszagot, a füstöt vagy a romlott étel szagát.

Hozzáteszik, hogy van olyan páciens, akinek a szaglása a betegségből való kigyógyulást követő hónapokban sem tért vissza, mások pedig arra panaszkodtak, hogy folyamatosan „megavasodott hulladék” szagát, illetve konstans fémes ízt éreztek.

Facebook Comments