Rég nem látott gyorsasággal kelnek el az idei év első félévében a panellakások, írja legfrissebb elemzésében a Duna House.

Benedikt Károly, a cég PR- és elemzési vezetője arról beszélt a budapesti lakótelepeken átlagosan 2,5 hónap alatt találtak új tulajdonosra ezek az ingatlanok, míg vidéken mindössze 2 hónap is elegendő a sikeres tranzakciózárásig a Duna House értékesítési adatai alapján

A járványhelyzet csendesedésével újra nagy népszerűségnek örvendenek a panelotthonok, a magas kereslet a pandémia alatt visszarendeződő négyzetméterárakat a járvány előtti, 2019-es szintnél is magasabbra emelte.

Afővárosi lakótelepeken a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest további 19-38 százalékpontos áremelkedés tapasztalható, a Duna House Barométer második negyedéves, panel árindexei sosem látott mértékkel lőttek ki akár a keleti, nyugati országrészeket vagy a budapesti indexek értékeit vizsgáljuk

– folytatta a szakértő.

A legnagyobb mértékben a Fehérvári úti és a Bécsi úti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak, 2021-hez képest 38 százalékponttal emelkedett az itt meghirdetett ingatlanok végső ára. 2022-ben a Fehérvári úti lokációt preferáló vásárlók találkozhatnak a legmagasabb átlagos négyzetméterárakkal, az idei évben 900 ezer forintot meghaladó áron juthattak új otthonhoz az érdeklődők a Duna House tranzakciós adatai szerint, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen.

Gazdagréten és Vizafogón kevéssel mérsékeltebb árakon, 805-830 ezer Ft/m2 között kapható panellakás, míg ár szempontjából továbbra is Óhegy és Havanna jelentik a legjobb befektetést. A népszerűségi sorrend elején található Vizafogó és Újpalota mellett, az idei évben a tavalyinál jóval keresettebbek a Havanna lakótelepen kínált ingatlanok.

A legmagasabb árú panellakást 2022 májusában, Budapest III. kerületében értékesítették a Duna House kollégái, ez egy jó állapotú, 73 nm-es ingatlan lift nélküli házban, az 1. emeleten, zöldre néző, csendes környezetben. 61,5 millió Ft-ot, vagyis 842 465 Ft/m2 árat fizettek érte az új tulajdonosai, akik befektetésként vásárolták az ingatlant.

A négyzetméterárak tekintetében 2022-ben már új csúcsról is beszámoltak: megjelent a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória a panellakások között is, egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben, 39 millió forintért kelt el.

„Az alacsony fenntartási költségű lakások népszerűsége eddig sem volt vitatott, ám a kormány energiaárakkal kapcsolatos bejelentései alapján várhatóan keresettebbek lesznek az ilyen ingatlanok a vásárlók, befektetők körében. A panellakások fenntartási költségei kiszámíthatóbbak a családi házakéhoz képest, ami jelen helyzetben sokat jelenthet egy-egy ingatlanvásárlással kapcsolatos döntés során.” – tette hozzá Benedikt Károly.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.