Az ukrán e-motorokat gyártó Delfast saját eszközeivel segíti az orosz megszállók elleni küzdelmet.

Több Ukrajnában működő vállalkozáshoz hasonlóan az elektromos motorokat gyártó Delfast is saját eszközeivel támogatja azokat az ukrán katonákat, akik élet-halál küzdelmet vívnak az orosz megszállókkal szemben – derül ki a Facebookon megjelent fotókból és bejegyzésekből, amiket az Interesting Engineering foglalt össze. Ahogy a lap rámutatott: a cég e-motorjait az NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon) nevű tankelhárító fegyverrel szerelik fel, a katonák pedig vele együtt közelítik meg az orosz katonai járműveket – a közelükbe érve pedig tüzelnek.

© Facebook/Danylo Tonkopi

Az ukrán hadsereg több ilyen motort is használ, mivel kifejezetten csendesek, a hatótávolságuk viszont így sem lebecsülendő: egyetlen töltéssel akár 320 kilométert is képesek megtenni. A kétkerekűek mindemellett igen gyorsak is, így az ukrán katonák még azelőtt elpucolhatnak a helyszínről, hogy az oroszok felmérnék, pontosan merről is érkezett a tanknak irányzott töltet. (A motorok amúgy legfeljebb 80 kilométer/órás sebességre képesek.)

A Delfast akcióját a szintén ukrán ELEEK is támogatja, ugyanúgy motorokkal. Ezek a gépek azonban kissé eltérnek a hagyományostól: a gyártó néhány darabot úgy alakított át, hogy harcászati célra is alkalmas legyen. Így például a közönséges USB-portok mellett egy normál 220V-os kimenet is található rajtuk, hogy a töltésük még egyszerűbb legyen.

Bár a háborús közegben használt motorokon ketten utaznak, a tankpusztító fegyvert egyetlen ember kezeli. Az NLAW úgynevezett „fire and forget” rendszerű, ami lehetővé teszi, hogy a rakéta indítója a tüzelést követően fedezékbe vonuljon. Az NLAW saját navigációs rendszerrel van felszerelve, maximális hatótávolsága 800 méter. Az ezen belül elhelyezkedő célpontot mintegy 4–5 másodperc alatt éri el. Az NLAW egyszer használható, a tüzelést követően eldobható fegyver.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.