Újabb fél évre meghosszabbítják a hitelmoratóriumot – íme az új gazdaságvédelmi intézkedések

Sharing is caring!

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután, négy alpontba szedve jelentette be a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket.

„Először is, a családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában, fél évvel, 2021. július elsejéig meghosszabbítjuk”

– kezdte a felsorolást.

Ehhez hozzátette, „a moratórium automatikusan hosszabbodik meg, így csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja a hitelét.”

Másodszor, a járványügyi intézkedés miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja.

„A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztjük a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is” – ismertette a kormányfő.

A harmadik döntésük az volt, hogy a kis és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik.

„Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet és ők a legsérülékenyebbek” – indokolta Orbán.

A 25 ezer fő alatti települések pénzügyi támogatást kapnak a kormányfő szerint, míg a nagyobb önkormányzatok helyzetét egyenként tekintik át.

A negyedik intézkedés a gyermeket nevelő és váró családoknak szól, a kormányfő ugyanis egy hatmillió forintig terjedő, kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitelt jelentett be.

„Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét” – tette hozzá.

A közlemény végén a miniszterelnök kiemelte, bízhatunk abban, hogy nemcsak honfitársaink tízezreinek életét, hanem sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni a most bejelentett döntésekkel.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük