Jesse Bloom, egy neves amerikai rákkutató intézet biológusa azt állítja, rábukkant néhány adatra, amelyet korábban kínai tudósok tettek közzé, de idővel törölték azokat.

Bár a koronavírus eredetével kapcsolatos vizsgálatok továbbra sem zajlottak le, a kutatók többsége úgy véli, hogy a kórokozó a természetből érkezhetett. Vannak ugyanakkor olyan csoportok is, melyek állítják: a vírus inkább egy laboratóriumi baleset eredménye, noha bizonyítékot egyszer sem mutattak be erről.

A két fél vitája gyakorlatilag tavaly óta tart, és ezt az egyébként sem nyugodt helyzetet csak még jobban fokozta egy Jesse Bloom nevű biológus „felfedezése”: a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa úgy véli, rábukkant néhány érdekes adatra, melyek korábban is elérhetők voltak, ám ismeretlen okokból törölték azokat.

Az adatokat kínai kutatók publikálták a járványhelyzet korai időszakában, és egy széles körben használt amerikai felületen, a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézetek, NIH) adatbázisában tárolták. A gyűjteményt néhány hónappal később azonban törölték.

Bloom azt állítja, a Google Cloud segítségével nemrég sikerült visszaszerezni ezeket az információkat, amik fontosak lehetnek, ha a szakértők meg akarják találni a járvány pontos eredetét. A felfedezés jelentőségét ugyanakkor tompítja, hogy a NIH nem is tagadja az adatbázis eltűnését, sőt: mint a Washington Post kérdésére válaszolva elárulták,

a csomagot a feltöltő kérésére távolították el, miután az nyers, ellenőrizetlen formában került fel. A kutatók később pedig egy másik adatbázisban, de immár szakértői áttekintéssel ismét elérhetővé tették azt.

A NIH szerint nem szokatlan, hogy a tudósok adatokat hívnak vissza, noha azt nem tudni, hogy a konkrét témára vonatkozó törlési kérést ki indította, mert az intézet nem közölt neveket.

Bloom kutatását közben több tudós is bírálta, köztük Robert F. Garry, a Tulane Egyetem virológusa. Ő egyike annak a szakmai csoportnak, amely szerint a koronavírus természetes és nem laboratóriumi eredetű. „Jesse Bloom semmi újat nem talált, ami ne lenne már a tudományos irodalom része” – mondta a kutató a Washington Postnak. Hasonló véleményen volt Joel Wertheim, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem evolúcióbiológusa is. Ő azt mondta: nem hiszi, hogy a munka bármit is hozzátenne a vírus eredetéről szóló vitához.

Bloom egyébként nem állítja, hogy a kutatása perdöntő bizonyíték lenne, csupán azt szeretné, ha a szakma azt is figyelembe véve vizsgálódna tovább.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.