Kingston – A világ leggyorsabb embere, a nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok, 100 és 200 méteren is világcsúcstartó korábbi rövidtávfutó, Usain Bolt lapunknak is beszélt a gyerekkoráról, hogy mennyire változtatta meg az apaság, s elárulta, mi az új hobbija.

Sportolóként mindent elért, amiről egy sprinter álmodhat. A karrierje lezárulta után maradtak még megvalósításra váró álmai?

Usain Bolt: Elkezdtem zenélni, ez lett az új szerelmem. El is készült az első albumom. Mindig közel állt hozzám a muzsika, a tánc.

Más művészeti ág nem vonzza? Például a színészet?

Bolt: Nem. Sok reklámban szerepelek, szóval van már rutinom benne, de nem érzem, hogy a színészet lenne az én hivatásom.

Boltnak egy kislánya és két kisifia van/Fotó: Instagram

Boltnak egy kislánya és két kisifia van/Fotó: Instagram

Mi a titka, mi tette gyorsabbá minden már embernél a Földön?

Bolt: Természetesen szerencsés vagyok, mert tehetségesnek születtem, de ez mind semmit nem ér a kemény munka és az elkötelezettség nélkül. Rengeteg segítséget kaptam a családomtól és az edzőmtől, folyamatosan hajtottak, nem hagyták, hogy ellustuljak. Mert, bevallom őszintén, előfordult fiatalabb koromban, hogy a szorgalmammal gondok adódtak, hajlamos voltam a lustaságra.

Az a pletyka járja, hogy az egyik lába hosszabb a másiknál.

Bolt: Igen, így van. Egy rendellenesség miatt a bal lábam hosszabb a jobbnál, de nem jelentősen.

Esetleg ez segítette abban, hogy gyorsabban fusson?

Bolt: Azt nem tudom, hogy ez gyorsabbá tett-e, de biztosan nem hátráltatott.

Bolt a világcsúcstartó 100 és 200 m síkfuásban/Fotó: Getty Images

Volt valamilyen babonája a versenyek előtt?

Bolt: Tudatos rituálém nem volt, de aztán a karrierem végefelé észrevettem, hogy minden olimpiámon trimmelt hajam volt, míg a világbajnokságokon hosszabbra hagytam. Sokáig tényleg semmi szándékosság nem volt benne, aztán 2016-ban, Rióban már feltűnt, így ott már a biztonság kedvéért megtartottam ezt a hagyományt és elmentem fodrászhoz.

A szüleivel milyen a kapcsolata? Mekkora szerepük van abban, hogy nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok lett?

Bolt: Nagyon fontosak nekem, óriási hatással vannak és voltak mindig az életemre. Édesapám szigorú volt, mindig arra nevelt, hogy keményen dolgozzak, a céljaimra koncentráljak. Édesanyám volt a gondoskodóbb, azt szerette volna, hogy nekem a legjobb legyen, mindig óvott.

Milyen apának tartja saját magát?

Bolt az ikonikussá vált nyilazó póz közben/Fotó: Getty Images

Bolt: Az apaszerep teljesen más, mint a sportolói. Rengeteget tanít a türelemről. Korábban egyáltalán nem voltam türelmes és megértő, de a három gyermekem mellett ez sokat változott. Minden nap mosolyt csalnak az arcomra, nagyon élvezem.

Bolt az ikonikussá vált nyilazó póz közben/Fotó: Getty Images

Bár 2017-ben már visszavonult, de továbbra is jól tartja magát. Sportol még rendszeresen?

Bolt: Azt nem mondanám, hogy tökéletes formában vagyok, de próbálok minden nap edzeni. Ugyanakkor előfordul, hogy nem fér bele a mozgás a napomba. Sokat dolgozom, megesik, hogy nincs rá időm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük