Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök vádalkuról tárgyal korrupciós ügyében – közölte vasárnap egy, a tárgyalásokon részt vevő, névtelenséget kérő forrás az AP hírügynökséggel. A készülődő megállapodás, amelyet állítólag akár már a jövő héten aláírhatnak, évekre parkolópályára teheti Netanjahut, megnyitva az utat a Likud párt előtt, hogy új vezetőt válasszon. A megállapodásról szóló híresztelések feldühítették a volt kormányfő kritikusait, akik szerint a alku aláásná a jogállamiságot. Szombat este – mint írják – a főügyész háza előtt demonstrálók gyűltek össze, hogy az ügylet ellen tiltakozzanak. Ha pedig a megállapodás születik, azt valószínűleg meg is fogják támadni a bíróságon.

Az az ember, aki személyes érdekből azon dolgozott, hogy lerombolja a közvélemény demokráciába vetett bizalmát, nem jogosult alkukra

– írta Nitzan Horowitz izraeli egészségügyi miniszter a Twitteren a volt miniszterelnök próbálkozására utalva. Netanjahu az eljárás során igyekezett kétségbe vonni az izraeli igazságszolgáltatás hitelét, mondván, hogy az elfogult, és boszorkányüldözést folytat ellene. Netanjahu szóvivője az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

A populista jobboldali egykori miniszterelnök többek között csalás és kenőpénz elfogadása miatt áll bíróság elé három különböző ügyben, de tagadja, hogy jogsértéseket követett volna el. A tárgyalásokon részt vevő névtelen forrás azt mondta, hogy az alku alapján ejtenék a vesztegetési és csalási vádakat, de egy másik vád alapján felelni kellene a tetteiért, ami viszont a politikából való távozását jelentené.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.