Mindössze másodszor fordult elő 2012 óta, hogy az orosz elnök az általa megálmodott jégkoronggálán nem vesz részt. Ez az esemény szinte mindig fix a naptárában, így máris találgatnak, hogy valószínűleg valami nyomós indoka lehetett a távolmaradásának.

Újabb táptalajt adott Vlagyimir Putyin a megromlott egészségi állapotával kapcsolatos pletykáknak, ugyanis idén nem vett részt a Szocsiban megtartott Orosz Éjszakai Hokiliga Fesztiválon. Ez mindössze a második alkalom volt a rendezvény létrejötte óta, hogy az orosz elnök nem húzott korcsolyát és vett a kezébe hokiütőt az ezen az estén tartott gálamérkőzésen. Még 2011-ben éppen az orosz elnök kezdeményezésére kezdték szervezni Szocsiban az Éjszakai Hoki Liga (Night Hockey League, NHL) játékait és Putyin tavaly nem csak, hogy részt vett, hanem 8 gólt is lőtt azon all-star meccsen, ahol korábbi hokis sztárok, üzletemberek és orosz politikusok csaptak össze.

Idén azonban csak egy videóüzenetet küldött, pedig a hírek szerint az orosz elnök jelenleg a Fekete-tenger partján található luxuspalotájában van, ami autóval alig egy órára található Szocsitól. Az üzenetében sok sikert kívánt az idei gálameccsen résztvevőknek és azt kívánta, győzzön a jobbik csapat, miközben állítólag titokzatos sötét foltok látszottak az arcán, amiket sminkkel próbáltak elfedni.

Ez a májusi dátum mindig fix a naptárában. Valami egész biztosan történt vele, hogy idén nem jelent meg.

Ahogy fentebb is írtunk, a jégkorong gálán az orosz elnök mindig sziporkázó teljesítményt nyújt, és miközben a csapata általában nyer is, ő maga párosával üti a gólokat. Szakértők szerint viszont Putyin akár azért is kihagyhatta a szokásos hokidzsemborit, mert retteg attól, hogy puccsot szerveznek a háta mögött, vagy az életére törnek a Kremlön belüli ellenlábasai és a jégen bizony nem lehet mellette minden pillanatban egy állig felfegyverkezett testőrsereg… A helyi sajtó viszont azt írta, Putyin stábja már május elején jelezte, hogy az orosz elnök idén nem vesz részt a hagyományos rendezvényen. Legutóbb egyébként 2012-ben hagyta ki a bulit, de persze az is lehet, hogy szimplán a háborús helyzet miatt maradt ezúttal otthon.

Putyin 2021 májusában azt nyilatkozta, hogy a jégkorong miatt örvend korát meghazudtoló egészségi és fizikai állapotnak ám az idén októberben 70. születésnapját ünneplő Vlagyimir Putyin egészségi állapota és esetleges betegsége már az ukrajnai háború kirobbanása óta témát szolgáltat a médiának.

A Blikk is megírta, hogy több jel arra utal, hogy az orosz elnök szteroidokat szed, illetve az a hír is felröppent, hogy Parkinson-kórja, illetve valamilyen egyéb, neurológiai betegsége lehet. Nemrég egy független orosz oknyomozó lap írt arról, hogy a moszkvai Központi Klinikai Kórház pajzsmirigyrákra szakosodott sebésze, Jevgenyij Szelivanov legalább 35 alkalommal repült az orosz vezetőhöz a fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba 2016 és 2020 között, míg 59 alkalommal fül-orr-gégész szakorvosnál járt Putyin, ami arra utalhat, hogy folyamatos orvosi kezelésre van szüksége. Egy néhány hete készült videón pedig miközben épp védelmi miniszterével, Szergej Sojguval beszélt, kifejezetten zavartan viselkedett, és jól lehetett látni, ahogy jobb kezével görcsösen az asztal sarkát markolja, a lába pedig szinte folyamatosan mozog. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint azonban az államfő kiváló egészségi állapotnak örvend.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.