A virológus szerint nem csak az oltatlanok miatt lenne érdemes hordani a maszkot.

Miután Karácsony Gergely főpolgármester levelet írt ez ügyben, az Emmi közölte, hogy nem teszi kötelezővé a maszkviselést. Valóban nincs szükség erre?

– Mindenképpen hasznos lenne. A maszk segítene a légzőszervi megbetegedések számának csökkentésében. Az orvosi rendelőkben diagnosztikai nehézséget okoz, hogy adott esetben az a köhögő, tüsszögő páciens, aki bejön, vajon náthás, influenzás vagy koronavírusos-e.

(A legfrissebb hírek itt)

Az Emmi szerint a védekezés oltásalapú. Ez elegendő ahhoz, hogy átvészeljük a késő őszi, téli időszakot?

– Nem elegendő. Nemcsak a 40 százalék oltatlan érdekében kellene maszkot viselni, hanem az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése érdekében is, mert azt mindannyian meg fogjuk szenvedni, például akkor, ha ismét nőni fognak a várólisták.

Kiknek ajánlja különösen, hogy viseljenek maszkot?

– Elsősorban a rizikócsoportokba tartozóknak: időseknek, főleg akkor, ha oltatlanok. Másodsorban mindenkinek, aki oltatlan, középkorúaknak és fiataloknak is. Továbbá ezen belül a rizikóbetegségben szenvedőknek, amilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a jelentős túlsúly.

Hol a legfontosabb erre figyelni?

– Elsősorban olyan helyeken, ahol nagy a népsűrűség, ahol másfél méteren belül tartózkodhat valaki. Például bevásárlóközpontokban, tömegközlekedésben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.