Váratlan fordulat: nagy elismerést kapott az orosz oltás

Sharing is caring!

Úgy tűnik, a hidegháború emlékezetes enyhülési szakasza bekövetkezik a koronavírus-vakcinák háborújában is, az orosz és a brit oltás kibékülhet egymással.

Az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina fejlesztője, az állami Gamaleja Kutatóintézet közös kísérletet indít a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó multival annak kiderítésére, hogy az utóbbi – kevésbé színes elnevezésű – AZD1222 oltása hatékonyabb-e együtt használva az orosz készítménnyel – adta hírül a Moscow Times.

Az orosz fejlesztő már két hete kezdeményezte a kísérletet, amiben partnerre talált az AstraZenecában. Utóbbi megerősítette, hogy hamarosan elindítják a vizsgálatokat, hogy mennyi időt szánnak erre, azt nem közölték. A két készítmény hasonló alapokra épül, ez teheti lehetővé esetleges kombinációjukat. A teszteket 18 évesnél idősebb embereken fogják végezni.

Az AstraZeneca első volt azoknak a gyógyszergyártóknak a sorában, amelyek nyilvánosságra hozták koronavírus-oltásuk kutatási eredményeit. Készítményüket az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztették. A Lancet szaklapban megjelent jelentés szerint a vakcina hatékonysága átlagosan 70 százalék, ám szemben ennél jobb mutatót produkáló versenytársaival, amelyek extra mélyhűtést igényelnek, ez az oltás könnyen szállítható és normál hűtőszekrényben tárolható.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük