„Végignéztem, ahogy lelövi a feleségemet” – Először beszélt részletesen a történtekről a gyilkos román orvos áldozata

Nyíregyháza — László kristálytisztán emlékszik minden pillanatára annak a napnak, amikor nyíregyházi otthonukban a román származású tüdőgyógyász, Dan S. közvetlen közelről fejbe lőtte őt és a feleségét. Valéria azonnal meghalt, László azonban túlélte az orvtámadást.

– A lövés után kórházba kerültem, 12 napig kómában voltam, majd következett egy hosszú rehabilitáció. Az intenzíven sokan kerestek, ám én akkor még nem voltam olyan állapotban, hogy ezt összefüggően el tudjam mondani. Talán egy fejlövés után, ami kiszakította a koponyám egy részét, ez nem meglepő – kezdte László a Blikknek. – Én nem szeretek szerepelni, kérem, mindenki értse meg, hogy mindig nagyon nehéz nekem erről beszélni, ezért most elmondok mindent, de ezután soha.

A román orvos az asszonyt és a férjét is fejbe lőtte. Nem rajta múlt, hogy a férfi túlélte

A végzetes napon a család az ikergyerekek évnyitójára készült, a hétéves kisfiú és kislány akkor kezdték volna az első osztályt, a szülők dolgoztak.

– Én értem haza előbb, nem sokkal később a feleségem is megjött, beállt a kocsijával a garázshoz. Azt nem tudtuk, hogy a nyitott kapun biciklivel beslisszolt utána az orvos – idézte fel 2016. augusztus 31-ét László. – A párom szólt, én pedig kiléptem a bejárati ajtónkon. Ott állt velem szemben, fegyverrel a kezében az orvos. Vali még annyit tudott mondani, hogy „nézd már, ez itt van!”, mire a férfi közölte: „megöllek”, és már tüzelt is. Végignéztem, ahogy lelövi a feleségemet: először őt lőtte fejbe, aztán engem. Mindketten berepültünk a lakásba, én annyit tudtam mondani, hogy „lelőttél, te szemét”. Végig felfogtam, hogy mi történt. A fejemből ömlött a vér, arra gondoltam, hogy csak több golyót ne kapjak. Közben az orvos elmenekült a biciklijével. A fiam elrohant segítségért, a kislányom pedig papírtörlővel próbálta csillapítani a vérzésemet. A mentőssel még beszéltem pár szót, aztán elvesztettem az eszméletemet – élte át újra a drámai pillanatokat a családapa.

Valériát három évvel ezelőtt vesztették el az akkor hétéves ikrek

A férfinak nemcsak a lelkén, de a testén is örök nyomot hagyott a támadás. Koponyájában csontpótlásra volt szükség, a bal oldalára pedig félig lebénult. László tisztában van vele, hogy Dan S. azt állítja, viszonya volt Valériával.

– Ez nem igaz. A párom orvoslátogatóként dolgozott, biztos, hogy ismerte ezt a férfit, de a többi hazugság. A feleségemmel boldogan éltünk, egészen addig, amíg az orvos nem kezdte el zaklatni őt. Biztosan tudom, hogy Vali gyűlölte ezt a férfit. Nem igaz az sem, hogy ismerte volna az ikreinket, soha nem találkoztak vele. Amilyen gyáva, elvetemült féreg, megölte volna a gyerekeimet, ha nem a házban vannak.

László élete megváltozott azon a napon, s teljesen nem is jön már rendbe soha.

– Amíg kórházban voltam, a testvérem vigyázott a gyerekeimre, amiért nagyon hálás vagyok neki. Azóta anyák napján az iskolában őt köszöntik a srácok. Most már szerencsére vagyok olyan állapotban, hogy el tudom látni őket, így újra együtt élünk, de nem a régi házban, azt eladtuk – sóhajtott László.

Az édesapa dolgozni nem tud, mégis próbál mindent megadni a gyerekeinek, de tudja, a történtek kitörölhetetlen nyomot hagytak a lelkükben.

Nincs szó jóvátételről

Dan S.-t a rendőrök Romániában kapták el. Tiltott fegyverviselés miatt először ott ülte le büntetését, majd nemrégiben Magyarországra szállították. Ügye még nyomozati szakban van, emberöléssel gyanúsítják.

– Ez az ember a gyerekektől a legfontosabb személyt, az édesanyjukat vette el. Ez a veszteség pénzben nem kifejezhető, bár sem ő, sem a családja kísérletet sem tett arra, hogy legalább megpróbálják kártalanítani a családot. Úgy gondolom, az emberölés minősített esete miatt ítéli el majd a bíróság, hiszen tettét előre kitervelten és aljas indokból követte el. Az sem rajta múlt, hogy a tragédiának egy áldozata lett – vélekedett dr. Helmeczy László (képünkön), az édesapa ügyvédje.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük