Budapest — Kétszázmillió forintnál nagyobb összeget követel az államtól Veres István üzletember családja amiatt, hogy kiköltöztették őket a Kádár-villából, amelynek jelenlegi állapota a család szerint nekik köszönhetően újult meg, ám a beruházás értékét nem térítették meg számukra.

https://e82d33a21655823af602307fee417350.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ezeket látta már?

Mint ismert, tavaly decemberben a Külgazdasági és Külügyminisztérium lett a vagyonkezelője az egykor Budapest elit negyedének számító Rózsadombon lévő, impozáns villának, amely a pártállami diktatúra első emberének, az MSZMP főtitkárának, Kádár Jánosnak és feleségének az otthona volt. Az épületbe a kormány jóváhagyásával a szír ortodox egyház tagjai költöztek az üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps program részeként. Azonban a 173 négyzetméteres alapterületű ház jogi helyzete rendezetlen a hosszú évek óta tartó peres eljárások miatt. A Kádár-villából végül mintegy 20 év után, 2019 májusában tették ki a lakókat, azaz a Veres családot.

(A legfrissebb hírek itt)

Az épület még 1999-ben lett az otthona Vereséknek, miután megkapták az ingyenes használati jogát. Az egykori pártállami rezidencia elfoglalása miatt elterjedt az a szóbeszéd, hogy azt csak azért vehette birtokba a Citadella bérlőjeként elhíresült Veres István, mert édesanyja Kádár János titkárnője volt. Sőt, az a pletyka is tartotta magát, hogy ő maga a volt MSZMP-s főtitkár eltitkolt fia. Veres jelenleg letartóztatásban van, az üzletembert bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, és tavaly nyáron Spanyolországból hozták haza, de állítása szerint lassan egy éve nem hallgatták ki.

„Már húsz éve ott laktunk, amikor 2019 májusában egy nappapírt találtunk a kerítésre tűzve. Azon az állt, hogy a Magyar Állam végrehajtást kért az önkényesen elfoglalt ingatlan miatt, amit ki fognak üríteni, és nekünk 48 óra alatt el kell hagynunk a házat” – mondta a Blikknek Veres István lánya, Laura. „Másfél nap alatt nem tudtunk mindent elvinni, nekem is ott maradt sok holmim, amit végül másfél év küzdelem után kaphattam meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV). Sok jelentős értékű eszköz maradt a házban, amit elszállítani nem tudunk.”

Veres István üzletember 20 évig élt családjával a rózsadombi ingatlanban / Fotó: MTI/Kovács Tamás

A villát a Veres család 2003-ra felújította, egy új szintet is építettek a házra, amelyre azonban nem kaptak használatbavételi engedélyt, bár Veres Laura szerint minden engedélyt beszereztek. Külön érdekesség, hogy az ortodoxoknak történő átadásnál készült képek arról tanúskodnak, hogy a ráépített emelet jelenleg is használatban van. A vállalkozó szerint a ráépítés költsége 140 millió forint volt, ezen felül közel 100 millió forintos felújítást is végre hajtottak. Veresék a Fővárosi Törvényszékre benyújtott új keresetükben azt kérték, állapítsák meg a közös tulajdon létrejöttét, és mondják ki: a magyar állam jogalap nélkül gazdagodott a beruházással. Megkérdeztük az MNV-t is, de információt csak a perek lezárása után ígértek.

Útlevélért cserélt gazdát

A Kádár-villát Vértes István, a Független Magyar Demokrata Párt politikusa építtette. Miután tőle egy, az ország elhagyását lehetővé tévő útlevélért megvették az állampárt számára, Kádár János költözött be a villába 1948-ban, még belügyminiszterként. Az épületet a rendszerváltás után állami vagyonként a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.