Első alkalommal sikerült megfigyelni egy fekete lyuk mögül érkező sugárzát – írja a Space.com. Dan Wilkins, a Stanford Egyetem munkatársa és kollégái tanulmányuk elkészítéséhez az Európai Űrügynökség XMM-Newton és a NASA NuSTAR űrtávcsövének adatait használták fel.

A fekete lyukak óriási tömegű objektumok, gravitációjuk olyan erős, hogy még a fény sem képes elhagyni őket – innen származik az elnevezésük. A fekete lyukak extrém tömegvonzása ugyanakkor olyan módon hajlítja meg a környező teret, hogy a sugárzás „visszhangja” képes körbevenni az objektumot. A szakértők most ezt a furcsa jelenséget kihasználva figyelték meg a fekete lyukból származó jeleket.

A csapat az I Zwicky 18 jelű galaxis egyik objektumát vizsgálta, a 800 millió fényévre fekvő fekete lyuk 10 millió naptömegű. A kutatók eredeti célja az volt, hogy a koronát tanulmányozzák, ez a régió a forrása annak a röntgensugárzásnak, amelyet a fekete lyukak közelében gyakran észlelnek. Az objektumokat körbevevő akkréciós korongból a gáz a fekete lyukba esik, ami erős röntgenjeleket bocsát ki.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / GETTY IMAGES

A csapat az I Zwicky 18 fekete lyukánál egy nagy röntgen-felragyogást észlelt, a visszatükröződő sugárzás egy része pedig visszahullott az objektumba. Ezt a szélsőséges gravitáció meghajlította, létrehozva azt a visszhangot, melyet képesek voltak mérni.

Ez az első alkalom, amikor hasonló jelenséget dokumentáltak.

A szakértők azt is leírták, hogy miként változott meg a röntgensugárzás a fekete lyuk körül.

A kutatók bíznak benne, hogy úttörő eredményeik hozzájárulhatnak a fekete lyukak alaposabb megismeréséhez. Wilkinsék egyik célja az, hogy az adatok alapján elkészítsék az objektum környezetének háromdimenziós modelljét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.