Mit használjunk otthon, hogy átvészeljük a vírusfertőzést?

A COVID-19-cel kapcsolatban rengeteg pletyka, összeesküvés-elmélet, álhír kering. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) különösen fontosnak tartja, hogy megbízható forrásból tájékozódjanak az emberek, ezért egy egyszerűen kezelhető chatbotot fejlesztett, amelyen a koronavírussal kapcsolatos alapvető kérdésekre hiteles választ kaphatunk. A tartalmában folyamatosan bővülő, ingyenes HealthBuddy+ (healthbuddy.plus/index) elérhető a weboldalon keresztül, illetve okostelefonra is letölthető. Ehhez kapcsolódóan lapunk a kampányban részt vevő gyógyszerészt kérdez meg arról, hogy mit tegyünk, ha elkaptuk a vírust, mivel tudunk otthon segíteni magunkon vagy beteg hozzátartozónkon.

Az omikron és a delta is fertőz itthon

Dr Palcsó BarnabásDr Palcsó Barnabás

– Az omikron variáns fertőz a legjobban, de még mindig nem tűnt el a delta sem – mondta a Blikknek dr. Palcsó Barnabás gyógyszerész. – A kezdődő tüneteket nehéz megkülönböztetni egy megfázástól vagy influenzától, valamint egyénenként is változhatnak. Az omikron kapcsán gyakran felsőlégúti problémák jelentkeznek, ugyanakkor megjelenhet a fej- és hátfájás, az izomfájdalom és a fáradtság. Az íz- és szaglásvesztés már nem annyira jellemző.

A szakember azt javasolja, a tünetek megjelenése után csináljunk egy otthoni gyorstesztet. A tapasztalat szerint a PCR-re hasonlító „pálcikás” otthoni teszt a leghatékonyabb. Dr. Palcsó szerint a koronavírust otthon nem lehet gyógyítani, csak tüneti kezeléseket tudunk alkalmazni.

Vitaminokkal nem tudunk csodát tenni

– A különböző gyógynövények, cseppek, vitaminok, étrendkiegészítők egyike sem fogja a vírusfertőzést megelőzni és gyógyítani – szögezte le. – Sokkal többet ér, ha odafigyelünk az egészséges életmódra, változatosan táplálkozunk, eleget pihenünk és mozgunk. A vitaminok a szervezetünk normál működéséhez szükségesek, de magát a betegséget nem tudjuk azokkal elmulasztani, csodát nem tudunk velük tenni.

A koronavírus sokszor lázzal jár, ami természetes és hasznos reakciója az immunrendszerünknek, ezért nem kell feltétlenül csillapítani. A szakember szerint egy átlagos felnőttnél vagy gyereknél, amíg elviseli a lázat, addig nem kell gyógyszert használni. Persze, magasabb, 40-42 fokos testhőnél, újszülöttek vagy súlyos betegséggel küzdők esetén fokozott óvatosság szükséges.

Az omikron következtében sokan orrfolyással és orrdugulással küzdenek. Ezt elsősorban gyógyszeres orrspray-kkel lehet orvosolni, ám ezeket legfeljebb egy hétig szabad csak használni, mert a szervezet hozzászokik és már csak akkor dugul ki az orrunk, ha fújunk bele.

– Ha valaki mégis hozzászokott, érdemes kipróbálni egy otthoni praktikát – állítja dr. Palcsó. – Az egyik orrnyílásunkba fújjunk a gyógyszeres spray-ből, a másikba pedig tengervizes készítményt használjunk. Így már fogunk levegőt kapni az egyik orrfélen, a másik pedig felszabadul az inger alól, majd regenerálódik. Miután ez utóbbi visszanyerte az eredeti állapotot, a gyógyszeres spray is lecserélhető tengervizes készítményre. A sok orrfújástól kidörzsölődött bőrt pedig bármilyen ápoló krémmel helyre tudjuk hozni.

Köptetőt használjunk

A koronavírus kapcsán fontos, hogy ne a köhögést csillapítsuk, mert az meggátolja a nyák kiürülését a tüdőből. Bár kellemetlen a köhögés, a letapadt váladéknak távoznia kell, így inkább köptetőt használjunk.

Ha valaki úgy érzi, hogy állandóan tele van az orra és kezd az arcüregére húzódni a betegség, akkor az orrspray mellett por vagy pezsgőtabletta formájában kapható nyákoldót próbáljon ki. Ha a tünetek nem szűnnek meg, orvoshoz kell fordulni.

Légzési nehézség esetén érdemes lehet a vér oxigénszintjét nyomon követni, mivel az oxigénhiányos állapot kezdetben nem okoz tünetet. Ezt az úgynevezett pulzoximéterrel tudjuk megtenni, amelyet csak az ujjunkra kell csíptetni. Azonban, ha nem jól használjuk, akkor téves eredményt mutathat. Ha valakinek például gél-lakk van az ujján vagy a hidegben tartózkodott és hűvösek a végtagjai, akkor nem kap valós eredményt.

Itt megtudhatja, hogy a be nem oltott idősek milyen arányban kerülnek kórházba COVID-19 fertőzés kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.