Zivatarokkal jön szombat este a hidegfront

Sharing is caring!

Szombaton délután délen 30 fok, majd este hidegfront jön. Heves zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton egy napra visszatér a nyári idő. A nyugat felől közeledő hidegfront előterében erőteljes délies áramlással érkezik a meleg levegő. Délután a hőmérséklet 24 és 31 fok között tetőzhet, így az 1985-ben, Mohácson mért 30,1 fokos napi melegrekord megdőlésére is nagy esély mutatkozik.

Így változhat a hőmérséklet hétvégén.

WRF modellünkből készült előrejelzési animáció a 2 méteres hőmérsékletre

Az ősz azonban mennydörgéssel, villámlással tér vissza az esti órákban. A szokatlan meleg ugyanis többlet energiát jelent az ilyenkor már egyre kevésbé jellemző zivatarok számára, így a Nyugat-Dunántúlon és délnyugaton

nagy eséllyel alakulhatnak ki heves zivatarok

este, késő este, melyek zivatarlánccá szerveződhetnek a front vonala mentén. A jelentős szélnyírás és a magasban fújó erős futóáramlás (jet stream) pedig a szupercellák kialakulását is támogatja. A heves zivatarokat felhőszakadás, viharos szél, helyenként jégeső kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyékre adott ki másodfokú figyelmeztetést.

A front vasárnapra virradó éjszaka esővel, záporokkal, több helyen zivatarokkal vonul majd  fokozatosan kelet felé. Vasárnap délelőtt és kora délután keleten, északkeleten kell még csapadékra készülni, nyugatabbra viszont felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap.

WRF modellünkből készült előrejelzési animáció a várható radarreflektivitásra

 

Borítókép: Bakti Tamás

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük