Zöld utat kapott a kínai vakcina, a Magyar Közlönyben megjelent feltételeket gyakorlatilag rászabták

Zöld utat kapott a kínai vakcina, a Magyar Közlönyben megjelent feltételeket gyakorlatilag rászabták

Sharing is caring!

Egymillió embert már beoltottak vele, és egy uniós tagjelölt országban, Szerbiában már használják. Ennyi elég a kormány új feltételei szerint.

Korábban mi is írtunk Gulyás Gergely bejelentéséről, amit a csütörtöki kormányinfón tett. Eszerint minden olyan vakcina használható Magyarországon, amelyikkel már több mint egymillió embert beoltottak.

A délutáni Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet, amelyben engedélyezik

„Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában vagy legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban a betegek számára hozzáférhetővé tett, illetve alkalmazásra engedélyezett gyógyszer behozatalát, a betegek számára történő hozzáférhetővé tételét, illetve alkalmazását, abban esetben kerülhet sor az engedély kiadására, ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg.”

Vagyis ezentúl – a korábbi értesüléseknek megfelelően – Szijjártó Péter az OGYÉI helyett is dönthet a Magyarországon használt vakcinákról. A kínai oltóanyag esetében az egymillió beoltott feltétele már tavaly teljesült, míg “uniós tagjelölt” országként Szerbiában már tömegesen használják a Sinopharm vakcináját – így úgy tűnik, hogy a rendeletet kifejezetten a kínai oltóanyagra szabták.

A hét elején az EuroNews írt arról, hogy Szerbia az első olyan európai ország, ahol tömegesen használják a kínai Sinopharm vakcináit. A hírcsatornának egy 78 éves asszony elégedetten nyilatkozott az ázsiai ország oltóanyagáról. Szerbia kormánya azt mondta, azért a kínai és az orosz oltóanyagot használják, mert Európából és az Egyesült Államokból alig kapnak.

Közben a Qubit portál arról írt, hogy

„az aggodalmak ellenére Kínában már novemberben bejelentették, hogy túlvannak az egymillió oltáson a Sinopharm anyagával, és a 86 százalékos hatékonyság belengetése után sorra jelentkeztek be a vakcináért az ázsiai, arab és dél-amerikai országok. Mára több mint négymillió embert oltottak be a Sinopharm vakcinájával.”

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük