Zongorázás közben törtek rá Navalnij orvosára a rendőrök, nem zavartatta magát, és végigjátszotta a Für Elise-t

Zongorázás közben törtek rá Navalnij orvosára a rendőrök, nem zavartatta magát, és végigjátszotta a Für Elise-t

Sharing is caring!

A moszkvai rendőrség szerdán Navalnij családtagjainak és munkatársainak otthonában razziázott. Anastasia Vasziljevánál éjszaka jelentek meg, őrizetbe is vették, ahogy Navalnij testvérét is.

Razziát tartott a moszkvai rendőrség Alekszej Navalnij családtagjainak és munkatársainak otthonaiban szerdán, a politikus testvérét le is tartóztatták – számolt be róla az AP hírügynökség.

A fivért, Oleget Navalnij lakásában fogták el, de jártak az ellenzéki vezető feleségének otthonában is. Julija az ablakból nyilatkozott később az újságíróknak, azt mondta, a rendőrség megtiltotta, hogy az ügyvédjét beengedje a lakásába.

Navalnij egyik szövetségesére hajnali háromkor törtek rá az egyenruhások: Anastasia Vasziljeva éppen zongorázott, Beethoven Für Elise című szerzeményét játszotta – számolt be róla a Reuters.

A doktornő még akkor is folytatta a zenélést, amikor a rendőrök arról tájékoztatták, hogy át fogják kutatni a lakását. Amikor befejezte, megkérdezte, hogy “senki sem tapsol?”. Pechjére a hatóságiak nem díjazták a játékát.

VIDEÓ: Vasziljeva zongorázik, miközben a rendőrnő beszél hozzá

Vasziljeva ügyvédje a Facebookon tudatta, hogy a nyomozók őrizetbe vették a nőt a járványügyi szabályok állítólagos és meghatározatlan megsértése miatt. A jogi képviselő szerint ez egy helytelen és ostoba visszavágás a doktornő emberi jogi tevékenysége miatt. Azt is elmondta, hogy Vasziljeva két kiskorú gyermeke egyedül maradt otthon, és mivel a nő nem tud dolgozni, a betegeit sem tudja ellátni.

Erőszakosan léptek fel a rendőrök a Navalnij mellett tüntetőkkel szemben Oroszországban
Rég nem látott akkora tüntetést az ország, mint szombaton, a hatóságok pedig nem voltak kíméletesek.

A szerdai rajtaütések helyszínei között voltak Navalnij korrupcióellenes alapítványának irodái, valamint az a stúdió, ahol a videóit és online közvetítéseit készíti. A rendőrség egyelőre nem közölt információkat a razziákról, így azt sem tudni, hogy pontosan mit kerestek, és hogy lefoglaltak-e valamit.

Navalnij csapata szerint bár a rendőrség a járványügyi korlátozások megsértésére hivatkozik a múlt hétvégi tömegtüntetések miatt, valójában azért kutatja át a politikus családjának és munkatársainak otthonait, valamint az irodáit, mert “Putyin őrülten fél”.

Múlt szombaton több tízezren tüntettek több orosz városban Navalnij és csapata felhívására Putyin ellen. Legalább kétezer tüntetőt, köztük Navalnij feleségét is előállították a helyi hatóságok. A tüntetők Moszkvában és Szentpéterváron áttörték a kordont, a rendőrök erőszakot alkalmaztak velük szemben.

A tiltakozásokat azután hirdették meg ellenzéki aktivisták, hogy a németországi gyógykezelésről hazatérő Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették, majd másnap egy hónapra letartóztatásba helyezték. Az aktivista és csapata az eljárást politikailag motivált leszámolásnak minősítette, amelynek célja szerintük az ellenzéki vezető elhallgattatása.

Navalnijék most vasárnapra is tüntetést hirdettek, amellyel a politikus szabadon engedését követelik.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük